Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Еониум (Aeonium arboreum)

02345Това храстоподобно растение с типични за сукулентите месести листа се числи към семейство Дебелецови(Crassulaceae). Произлиза от Мароко, но е разпространено и в другите средиземноморски райони с мека зима, където се отглежда на открито. Скромният вид на оголените му стъбла се компенсира от широки до 20 см пищни розетки от бледозелени листа, в чиито специализирани тъкани се съхранява вода. Шансовете за разцъфване на еониума се увеличават многократно, ако през лятото бъде държан навън. Към края на зимата или началото на пролетта по върха на клонките се появяват жълто-златисти цветове. За съжаление, след прецъфтяването, цялото стъбло изсъхва – процесът може да бъде забавен чрез подкастряне, но най-доброто решение си остава предварителното му размножаване на растението чрез отделяне и засаждане на една от многобройните издънки от ствола му.

Разположете го на отлично проветрено място с минимална температура от 10 градуса. В зоните с мек климат, еониумът може да бъде държан на открито през цялата година. За избуяването му са нужни поне 13 градуса, но и над 21 градуса не му се отразяват зле. За да се развиват най-добре и да запазят необичайната си окраска, всички разновидности на еониума се нуждаят от силно осветление. През лятото го напоявайте обилно, като оставяте почвата да изсъхне между отделните поливания. През зимата поддържайте ниска почвена влага. Поливайте само, когато листата започна да завяхват. Подобно на почти всички сукуленти, няма нужда от висока въздушна влага. През растежния период, възрастните екземпляри се торят веднъж месечно с подходящ препарат. Преди да започне новото нарастване, пресадете големите екземпляри в по-обширни саксии – дотогава, не ги поливайте много. Ползвайте рохкава смес от тлъста пръст, пясък и гранулиран вермикулит в равни части. Вермикулитът губи вътрешната си влага при затопляне и заприличва на фиде, смесено с почвата, като освен другото подобрява и нейния въздухообмен.

Листните въшки са най-често срещания вредил при отглеждането на това цвете. За да се справите с тях, обаче използвайте препарати, които не съдържат малтиона. Най-добре използвайте препарати с екстракт от далматинска вратига.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар