Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Как да се справим с недостига на вода – част 1

02345Голяма част от проблемите, произтичащи от недостатъчното поливане се дължат и на преобладаващо торфестата пръст: щом веднъж пресъхне, е изключително трудно да бъде отново овлажнена. Когато загуби влагата си, този тип почва се свива (това личи много по-ясно, когато саксията е пластмасова, за разлика от глинената) и между кореновата маса на растението и съда, в който се намира, се получава луфт. Съветът, който обикновено се дава по повод поливането изобщо е водата да се налива, докато не започне да изтича през дренажния отвор. Но в случай на свиване на почвата водата просто минава през луфта около стените на саксията, излива се отдолу и въобще не стига до корените. За да не се случва това, изсъхналата пръст преди всичко трябва да се разпредели към стените на саксията. Може да се окаже необходимо и да се добави още пръст, за да се запълнят празните пространства.

Избор на пръст

Избягването на преобладаващо торфестата почва невинаги е решение на въпроса: ако растението например е настанено във висящо кошче, факторът тежест (на екземпляра, пръстта, саксията и кошчето, взети заедно) е от голяма важност. При това положение единственият изход е именно торфът (или разработваните и продавани напоследък почви с влакна от кокосова палма).

СИМПТОМИ НА ВОДЕН НЕДОСТИГ

Листнодекоративни растения.

Често липсата на вода е придружена и с ниско ниво на въздушната влажност: и двата проблема имат сходни симптоми.

•     Потъмняване и накъдряне на краищата на листата.

•    Петна по листата.

•    При допир листата се оказват сухи и трошливи.

Кактуси и сукуленти.

Независимо че се нуждаят от умерено напояване, те също могат да пострадат при недостатъчна почвена влага. Увеличете я леко, ако забележите следните симптоми:

•   Набръчкване на листата.

•   Сгърчване на листата

Придружена с недостиг и на атмосферна влажност: неслучайно двата проблема се проявяват по сходен начин. Листата с петна и краища, които се накъдрят и на допир са трошливи, са сигурен белег за пресъхване на растението.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар