Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Как да се справим с недостига на вода част 2

02345Листопад и избледняване на листата

Други признаци за недостиг на вода са: избледняване или ненадейно окапване на видимо здрави листа или издънки на вече прихванали се растения. Натъпчете към стените на саксията спечената пръст и потопете съда в леген с вода.

Възстановяване на запаса

Щом установите, че растението страда от недостиг на вода, вземете необходимите мерки за спасяването му. Опитайте се да прецените реално: достигнало ли е растението стадия на увяхване все още има шанс съвземе? Ако решите, че има смисъл да му помагате, обърнете внимание на следните няколко полезни съвета.

Пресъхване на сочните растения

Кактусът и сукулентите с месести листа, които складират вода, имат нужда от ограничено поливане: точно толкова, колкото да не клюмнат. Ако растението ви има здрав, „тумбест“ вид, напоявайте го пестеливо. Ако пък започне да се свива или сбръчква, или изобщо да изглежда вяло, увеличете леко количеството на вода.

Водни бани

Потопете саксията до половината в хладка вода (за препоръчване е да не бъде варовита). Дайте й възможност да покисне поне 2 часа: ако изпие цялата течност, сипете й още и изчакайте тридесетина минути, докато и тази не бъде погълната. Ако се наложи, повтаряйте операцията, докато екземплярът не се просмуче с цялата необходима му влага. Накрая извадете саксията и я оставете да се отцеди за около 2 часа (нужното време е по-малко, ако и саксията е малка; ако пък става въпрос за много обемен съд, може да се остави и за цялата нощ).

Окачване над вода

Често напояването на висящите саксии се оказва доста трудно заради недостъпното им разположение: полейте обилно растенията след посаждането им в него и оттам нататък се постарайте да поддържате влажна почвата им през растежния сезон, без да позволявате да пресъхва напълно.

Ако това все пак се случи – било поради необичайните летни жеги, или защото отпускарският сезон ви е хванал другаде – прибегнете до гореописания метод за спасяването на растенията.

Намерете подходящ съд (дълбок леген или дори пластмасова боклукчийска кофа), напълнете го с вода и закачете над него (дръжката на метла или точилка биха свършили работа) кошчето с растението. След банята, оставете кошчето да се отцеди и чак тогава го върнете, където е било, защото междувременно ще е прекалено тежко. Възможно е някой от екземплярите, които се провесват извън саксията да бъде увреден по този начин, но жертвата е необходима, предвид риска, който грози цялата композиция.

Торене

Никога не торете болни или стресирани от излишъци или недостиг на вода екземпляри, нито пък ползвайте инсектициди, преди растението да се е оправило.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар