Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Калатея (Calathea louisae)

02345Калатеята се причислява към многобройното семейство на марантовите. По принцип се отглежда трудно, но представената тук разновидност е една от най-лесните за отглеждане вкъщи. Прекрасните й пъстри листа се характеризират с особена шарка, която, поради размера и отчетливостта си у възрастните екземпляри, гарантира ефектното присъствие на растението. Калатеята, е впечатляваща декорация, подходяща за просторни помещения.

За доброто състояние на калатеята са необходими по-скоро висока и непроменлива температура от около 15-21 градуса през вегетативната фаза и минимална от 10 градуса през зимата. Силното застудяване предизвиква отпускане на листата, които се оказват много по-уязвими за нашествията на паразити. През лятото да се крие от преките слънчеви лъчи, през зимата да се осветява щедро, но отново непряко. Напоява се редовно през цялата година. Почвата да се поддържа влажна, но не и подгизнала, никога не бива да изсъхва. Да се ползва хладка вода без калций.

Една от безусловните потребности на калатеята, е обилната влажност(още повече, ако стайната температура, е висока). Подложката на саксията може да се напълни с пет сантиметров пласт чакъл, постоянно покрит с вода, така стойностите на влагата във въздуха ще нарастнат, без да , е нужно почвата да се полива излишно. Не, е лошо също така листата отвреме-навреме да бъдат оросявани. Схващането, че растение, което изисква такава влажност, няма необходимост от проветряване, е съвършено погрешно. Добрата вентилация на калатеята – без въздушни течения – спомага за свеждане до минимум на рисковете от болести като ботритиса.
Прихваналото се растение има нужда от хранителна добавка – на всеки две седмици да се ползва специализиран разтвор в доза, ½ по-малка от указаната. Пресажда се, когато стане необходимо в лишена от калций почва. Ако растението расте бързо, ще се наложи последователното му преместване във все по-големи саксии. Не, е разумно да се пести време с пресаждането на калатеята направо в обширна саксия. Пропорционалното съотношение корени-почва, е важно за добрия растеж.

Екземпляри с едри листа, като този на снимката, трябва да бъдат оросявани с вода, без калций, за да се избегнат белите петна от отложения по листата елемент.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар