Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Миниатюрна роза

China_roseСъществуват над 200 разновидности миниатюрни рози. Те не впечатляват с особено голям размер, тяхната височина варира от 10 до 45 см, като най-често се срещат екземпляри с размер не по-голям от 30 см.

Идеални са за краткосрочна стайна украса. През по-голяма част от годината се продават вече разцъфнали, в разнообразни разцветки. Ако се сдобиете с миниатюрна роза през зимата, можете да я отглеждате на открито от следващата година, когато опасността от замръзвания вече, е отминала – така растението ще цъфне в нормалното за него време и ще заякне достатъчно, за да издържи на неблагоприятните атмосферни условия. В градината розичките цъфтят от лятото до есента, на разноцветни, изключително приятни и красиви за окото туфички. Много са подходящи за сандъче на прозоречния перваз или за големи саксии на обществени места.

За да отгледате успешно миниатюрна роза, е необходимо да им осигурите подходящи условия за живот. Температурата в стаята не трябва да пада под 10 градуса и да надвишава 20. Прохладната атмосфера спомага за по-дълго запазване на цветовете. Култивирана като украса за открити пространства, розата не издържа на мразовити зими. В домашни условия тя се нуждае от обилно осветление, а ако я отглеждате навън, е подходящо да я оставите на достатъчно добре огрято място, където слънчевите лъчи не падат пряко върху нея за повече от 4-5 часа през деня.

През вегетативния период, е препоръчително да я поливате с по-големи количества вода от обикновеното, но преди това се уверете, че отводнителните отвори на саксията не са запушени и не усвоеното количество вода ще може да изтече без проблеми, иначе в противен случай рискувате корените на цветето да загният, което може да доведе до фатални последици за екземпляра, който отглеждате.

При положение, че отглеждате розата в домашни условия, то трябва да се постараете да й осигурите по-висока въздушна влага. За целта поставете в подложната чинийка на растението глинени гранули или чакъл, които трябва да залеете почти до горе с вода.

През растежния период, миниатюрните рози се нуждаят от наторяване на всеки 14 дена със специален препарат за стайни екземпляри. Докато храстчетата, които се използват за външна украса се наторяват веднъж в края на зимата или в началото на пролетта, след което по един път, всеки месец до края на растежа.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар