Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Отглеждане и характеристики на Аквилегия или кандилка

Аквилегия или кандилка

akvilegiyaАквилегия или кандилка, принадлежи към семейство лютикови. Самото й наименование говори за това, че растението е влаголюбиво, предпочитащо полусянка или сянка. Към почвата аквилегията не е придирчива. Те се отнасят към целогодишните, тоест те живеят около 4-6 години, след което изчезват. За да не се случи така, обмислете предварително за възможности да ги възобновите чрез самостоятелно засяване. Това става много просто, трябва само да смените под тях есенната почва. Освен това кандилката лесно се полива и заедно с това семената й израстват, след като разцъфне. В крайна сметка се получава едно растение с много интересна окраска на цвета, а тя е толкова разнообразна: от чисто — бяло, кремаво, розово до бордо, синьо и виолетово с всевъзможни оттенъци.

Цветовете й са с оригинална форма, във вид на нокът, имайки хавлиен вид. Сред аквилегиите има прекрасни дълго ноктести хибриди. Те са крупни с (диаметър около 9 см), често са двуцветни, като цветовете имат много дълга шпора (около 5 см). Единичните цветове на аквилегията са разположени по-цялата дължина на изправените стебла. Дългите нокти на цветовете се люлеят на тънки, но силни стъбла като странни птици, при най-малкото колебание на въздуха. Ако вие решите просто да минете бързо покрай нея, то тя веднага ще започне да „пърха“. За да съхраните целия набор от цветове, тези хибриди е добре да бъдат засети в отделни групи в различни части на градината, всеки сорт – на неговото място.

Размножаване

Цветовете са във вид на дълги нокти през май-юни. Растението има коренова система, което го прави трудно за присаждане. По-лесно се размножава чрез семена, а това е много по-лесно. Семената може да се посеят в къщи като разсад през март, може да се посеят в ранна пролет директно в земята, може също веднага след като семената узреят през юли или есента преди зимата. Семената са малки, затова те се заравят в почвата не повече от 0,5 мм, а после се разсяват в почвата. Така ще има най-добра кълняемост на семената, посети през есента. Пролетта разсадът се разсажда в лехи, разположени на сянка, за отглеждане по схемата 10х10 см, а в края на лятото се пресяват по схемата 30х30см. Разсадът започва да цъфти на втората година. Но даже вие нищо да не правите, а просто да разпръснете семената на място, където вие искате аквилегията ще порасне, дори в началото на пролетта или късната есен, тя задължително ще порасне.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар