Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Приготвяне на доматен сок и доматено пюре

Натурален сок

Доматен сокТой е един от най-широко използваните зеленчукови сокове в консервиран вид. Представлява приятно, утоляващо жаждата хранително и лечебно питие. Прясно приготвеният доматен сок има алкална реакция, но при престояване реакцията става кисела. Той действа общоукрепващо, освежаващо и отморяващо. Препоръчва се за спортисти, както и след умствено натоварване. Установено е, че пресният сок действа противоферментиращо и противогнилостно. В една чаша доматен сок се съдържа около половината от необходимата за човека дневна доза каротин (провитамин А), витамин С и холин (6-10 т§%). Консервираният сок притежава почти същата активност както пресните домати, като запазва всичките им ценни хранителни и лечебни свойства. Сокът дразни приятно вкуса, възбужда дейността на храносмилателните жлези, засилва апетита и затова се взема преди ядене. Той укрепва гласните струни и подобрява гласа на певците.
Доматеният сок за лечебни цели може да се приема дневно до 700-800 т1, количество, което се получава от 1,5-2 к§ пресни добре узрели домати. По желание може да се подпра¬ви с малко мед или сол.

Доматено пюре

То се приготвя по следния начин: зрелите домати се разрязват на малки парченца и се варят, като се разбъркват до омекване. Сместа се оставя малко да изстине и се прекарва през сито. След това пасираната маса се вари на слаб огън, докато добие гъстотата на мед, добавя се малко сол и се насипва в стъклени съдове, като се залива отгоре с тънък слой олио. Затворените съдове се съхраняват на хладно.

Противопоказания

Доматите не се препоръчват при болни от гастрит и язвена болест с повишена стомашна киселинност, ферментативни диспепсии, ниско кръвно налягане, алергична непоносимост.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар