Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Приготвяне на лечебни отвари от зеленчуци

Приготвяне на запарка

Представлява воден извлек от растителна суровина (зеленчуков плод, корени, коренища, листа, цвят, стъбла и др.), получен чрез заливане с вряла вода в емайлиран съд (в съотношение от 1 : 10 до 1 : 30), който веднага се похлупва. Оставя се да се запари и изстине за около 30-40 мин, след което се прецежда. Запарката се пие веднага след получаването, като най-добре е да се приготвя за деня. Може да се съхранява в хладилник, но за не повече от 3 денонощия.

Приготвяне на студен извлек

Приготвя се чрез заливане на изходната суровина (зеленчуков плод, цвят, листа, стръкове, корени, коренища и др.) с определено количество дестилирана или преварена вода (16-18° С). Оставя се да кисне в захлупен емайлиран съд 8-10 часа при стайна температура, след което се прецежда. Съхранява се за няколко дни в хладилник.

Приготвяне на настойка

Тя е течен извлек, получен без нагряване от растителни суровини (зеленчуков плод, цвят, листа, корени, коренища, семе и др.) чрез накисването им за определено време във водноспиртен, спиртноетерен разтвор или само в спирт (40°-70°), а при домашни условия – във високоградусова водка или ракия. За целта суровината се раздробява, залива се с течността (в съотношение 1 : 10), съ¬дът се захлупва и се оставя да престои 1 седмица. След това разтворът се прецежда и се оставя да се утаи. Получената настойка трябва да е бистра. Лечебно се използва в съвсем малки количества (по няколко капки). Съхранява се най-добре в хладилник.

Приготвяне на екстракт

Представлява концентриран извлек, получен от растителни суровини (зеленчуков плод, листа, цвят, корени, коренища и др.) чрез екстрахирате с подходящ разредител (спирт, вода, спиртно-воден разтвор и др.). Обикновено се получава при лабораторно-заводски условия под формата на течен, гъст и сух екстракт с ниско съдържание на влага (до 5%).

Приготвяне на смеси

Това са водни извлеци от различни растителни дроги или суровини (зеленчуков корен, плод, цвят, листа и др.), получени чрез изваряване в чайник или емайлиран съд. Приготвят се най-често в комбинация от няколко вида зеленчукови растения. За целта дрогата или суровината се нарязва и залива с вода, а след завирането се прецежда, добавя се подсладител (мед, течна глюкоза, захар) и се консумира затоплена.

Приготвяне на мехлем

Една част изсушена и нарязана на дребно дрога (зеленчукови листа, стъбла, цветове, коренища или др.) се изсипва в съд със затоплена и разтопена доброкачествена неосолена свинска мас (10 части). Сместа се разбърква добре и продължава да ври още 5 мин, след което съдът се захлупва, оставя се да изстине и така престоява 1 денонощие. След това сместа отново се подгрява до разтопяване, прецежда се през ленена кърпа или тензух и се разлива в подходящи малки пластмасови или стъклени съдчета. Съхранява се за дълго време в хладилник.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар