Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Размножаване на розите част 1

02345Градинските рози може да се размножават по няколко начина — чрез разделяне, с коренови резници, със зрели стъблени резници, със зелени стъблени резници, чрез отводи, чрез семена и облагородяване, но изброените начини на размножаване не са еднакво подходящи за всички групи рози. Трендафилите, японските рози и други рози, които растат на свой корен и дават издънки, се размножават най-лесно чрез разделяне. Влечащите се рози се размножават и чрез отводи, понеже имат дълги стъбла, които може да се привеждат в почвата и даже може да се заравят на няколко места по дължината на стъблото. Ниските храстовидни японски рози с дребни цветове, събрани в кичури, завързват семена и може да се размножават чрез тях. Те, както и ниските храстовидни рози с едри цветове, събрани в кичури, и влечащите се рози се размножават лесно чрез зрели стъблени резници. За тази цел през есента се избират зрели леторасти с диаметър около 0,6 см. Ако леторастнте са къси и са отчеснати от стъблото, а не са отрязани, те се вкореняват по-лесно. Ако са дълги, нарязват се на части (резници) с дължина около 20 см, като долният отрез на резника са прави на 1—2 мм под някоя от пъпките. Тези резници се навързват на снопчета и се зариват в пясък дълбоко в земята с оглед през зимата около тях температурата да бъде 4—5°С. Към края на февруари около отрезите им се показва калус. Тогава през някой топъл ден резниците се изваждат от земята и се забождат нагъсто в градината, така че над повърхността на почвата да остане само връхната им пъпка. Вкореняването става в песъчлива почвена смес, в която резниците се забождат, като се притискат плътно до пръстта.

Над резниците се разстила дебел пласт от слама или сухи листа от дървета, които предпазват почвата от замръзване, поддържат необходимата въздушна влажност около резниците, не позволяват на слънчевите лъчи да проникнат и задържат развитието на връхните пъпки, докато се образуват корените.

По-добри резултати се получават, когато резниците се вкореняват не в градината, а в студен парник, застлан с пясък и покрит със стъкла и рогозки. Там резниците се забождат още през есента и се държат (в закрит парник), докато се вкоренят. Затова за членовете на трудовокооперативните земеделски стопанства е най-добре да се снабдяват с рози чрез кооперативно производство в парници.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар