Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Сок от сурови картофи

Сок от картофиБиологичната и лечебната му активност се дължат на съдържанието на вита¬мини и на високото съдържание на калий. Пресен сок от сурови картофи се препоръчва при гастрити с повишена киселинност и диспепсии. Този сок оказва благоприятно въздействие върху лигавицата на стомаха и потиска активното отделяне на кисел стомашен сок. С него успешно се лекуват язви на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като притежава спазмолитично действие и спомага за зарастването на язвите. Поради безспорното си разхлабващо действие, сокът от картофи се използва успешно при хроничен запек и хемороиди, без да причинява раздразване на лигавицата на дебелото черво. Освен това той действа благоприятно върху храносмилателните функции на червата. Има и хипотензивно действие, като спомага за спадане на кръвното налягане при хипертония благодарение на високото съдържание на калий. Пресният сок от картофи се използва от народната медицина при жълтеница, жлъчно-чернодробна недостатъчност, заболявания на сърдечносъдовата система, отоци от различен произход, както и профилактично при предразположение към подагра.

Сокът от сурови картофи, смесен със сок от зеле (по равни части), се препоръчва от народната медицина при инвазия от чревни паразити. Приема се по една кафена чашка на гладно 3 последователни сутрини.

Сокът от сурови картофи, смесен със сок от моркови и целина, помага при нарушаване на храносмилането, нервни заболявания, ишиас и трескави състояния. При болни от емфизем се препоръчва смес от сок от картофи, моркови и магданоз по равни части. Тази комбинация подпомага оздравителните процеси и при язвена болест.

За получаване на суров картофен сок се използват здрави, сурови и обелени картофи като от 1/2 кг грудки се получава около 200 мм сок без вкус и без мирис. Нормално се пие по половин чаена чаша два до три пъти дневно преди хранене в продължение на един месец. При язвена болест и диабет дозата се препоръчва да бъде половин чаена чаша 4-5 пъти дневно. Ако вкусът на суровия картофен сок е неприятен, той може да се подслади с малко мед, но при болни от диабет се подправя със сок от моркови или от лимон.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар