Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Благородните съседи: мухъл

Мухълът може да бъде рядък, скъп и дори „благороден“, както при фините сирена. Понякога се отглежда дълго и внимателно при специални условия, но определено не си струва да го отглеждате у дома. Последното, разбира се, освен ако не сте ексцентричен биолог, който е адаптирал апартамента си за лаборатория.

Статията е достъпна до нас, благодарение на bratstvoto.com.

Проблемът е, че освен неприятния външен вид и миризма, които показват небрежно отношение към почистването на собствениците на жилища, мухълът може да причини алергични и инфекциозни заболявания, както и токсични реакции на хората.

Учените са описали около 100 хиляди вида мухъл. Много от тях са опасни за хората, а около 350 вида мухъл предизвикват алергични реакции.

Живеещите в къщата гъбички отделят токсични вещества в околната среда, а гъбичните спори могат да проникнат в белите дробове и да причинят инфекциозни заболявания – микози. Високата концентрация на спори във въздуха може да доведе до развитие на хроничен бронхит и астма. Както показва разочароващата статистика, през последните години броят на гъбичните инфекции, причинени от мухъл, непрекъснато нараства. Ситуацията се изостря от стресовия начин на живот на съвременните хора, намалявайки имунитета им.

Нека, да се доближим малко до някои от видовете мухъл, които могат да причинят алергични реакции да разпознаят враговете на вашето здраве лично и по име:

Alternaria alternata е черна гъба, която се появява като плака, върху повърхности в бани и душове, по влажни стени, в мазета, а също и на стайни растения.

Aspergillus fumigatus е пухкава синкавозелена гъба, която може да се намери по растенията, застояла храна и дори в прах.

Cladosporium herbarum е обитател на почти всяка органична повърхност, включително хартия, книги, стайни растения.

Penicillum notatum – въпреки факта, че лекарството пеницилин се получава от този вид мухъл, употребата, на който спаси живота на милиони хора, той също е силен алерген.

Candida albicans – тази гъбична гъба обикновено може да присъства по кожата, лигавиците, червата и в урогениталния тракт на човек. Свръхчувствителността към нея може да се развие у дете от първите дни на живота.

За професионално почистване на мазета и тавани в София последвайте връзката.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар