Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Борба с най-големите вредители на цветята

02345Ако въпреки всички предпазни мерки неприятелите са се загнездили по растението, трябва да се води борба срещу тях. Лошо е, че препаратите, които сигурно унищожават насекомите, са опасни и за човека. Затова ще посочим само онези, които може да се употребят без никаква опасност при домашни условия.

– Листни въшки. Листните въшки са дребни, зелени, сиви или черни насекоми с дължина 1—5 мм. Те се размножават много бързо по полов и по безполов начин и затова масово нападат растенията. Заселват се главно по младите леторасти и по долната повърхност на листата. Хранят се със соковете на растенията и обикновено предизвикват деформиране на нападнатите части.

Срещу листните въшки добър резултат дава едно старо, изпитано средство, съставено от сапун и спирт за горене —• 20 г сапун се настъргва и се залива с малко топла вода, така че да се превърне в гъст разтвор. След това при разбъркване се долива студена вода, докато се получи 1 литър. На края се прибавя една чаена чаша спирт. Като се напръскат растенията с този разтвор, нито едно насекомо не остава. Обаче яйцата не се повреждат и наскоро се появяват нови насекоми. Забележат ли се, пръскането се повтаря. Така след 2—3 последователни пръскания цветята се очистват.

За същата цел и по същия начин може да се употреби и препаратът диацинон или базудин. От него се приготвя воден разтвор, като на 1 литър вода се поставя 1 кубически сантиметър диацинон. Важно е да се пръскат всички части и особено долната повърхност на листата.

– Бяла оранжерийна муха. Възрастното насекомо е дълго I1/» мм и има два чифта белезникави крила. Заселва се по долната повърхност на листата, където женските индивиди снасят яйцата си. От тях се излюпват подвижни ларви, които по-късно се превръщат в подвижни нимфи, а след това — в крилати насекоми. Ларвите и нимфите смучат соковете на растението, като причиняват обезцветяване на листата му, които по-късно окапват.

Борбата с бялата оранжерийна муха при домашни условия може да се води със същите средства и по същия начин, както при предшестващия неприятел — листните въшки.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар