Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Цветята

flower-031Цветята обхващат всички храстовидни или тревисти растения, които се     размножават посредством цветове. Цветовете имат естетическа функция в    ежедневието на хората. С   думата също така се обозначава цвета на такова растение,    откъснат заедно с част от стеблото.С красотата на съцветията и разнообразието от   багри, форми и благоухания,  цветята привличат хората от дълбока древност и  непреходно присъстват в бита, обичаите и вярванията им. Отглеждането и  използването на цветя е отговор на стремежа на човека да пресъздава красотата на  природата и да я задържа по-близо край себе си.Едно от седемте чудеса на античния свят били Висящите градини на Семирамида. Според Библията райската градина било първото място, където живели хората преди да извършат първородния грях. Цветя са отглеждали хората на Древен Египет и Китай, Древна Индия, Япония, Гърция и Персия. В Китай 3000 години преди новата ера са отглеждани масово рози и хризантеми, като са били използвани за украса и в кулинарията. В Древна Индия парковете и частните градини били място за отмора и оздравително възстановяване, споменават се в „Махабхарата“, „Кама Сутра“, „Гаруда Пурана“, в поеми на Калидаса. В Древна Япония са възникнали две свързани с цветята изкуства — на отглеждането на миниатюрни дръвчета бонзай, и икебана — изкуството на изящното аранжиране на цветя. Известни са и древногръцките покривни градини от саксийни цветя, свързани с култа към бог Адонис.В Аалсмеер, Холандия е най- голямата борса за цветя в света. Цветарството днес е разпространено хоби и се издава множество специализирана литература за отглеждане на цветя в домашни условия.
Цветята винаги са съпътствали празниците, церемониите и обичаите на хората от всички краища по света. Неизменно се подаряват цветя на празници като Деня на жената, Цветница, рождени и имени дни, на сватби, при раждания и кръщения. Цветята са елемент и от траурните ритуали, при чествания на годишнини от събития, военни церемонии, артистични бенефиси. Има и празници и карнавали, посветени изключително на цветята, като Карнавала на цветята в Ница, датиращ от 1876 г., когато била организирана „битка“ с цветя, заменена след това от практиката да се разменят букети.В България се отбелязва празника Еньовден, когато се берат цветя и билки и се вият венци.За много хора цветята и подаряването на цветя са натоварени с богата и често нееднозначна символика. Различни значения са отредени не само отделните цветя, но и различните по цвят представители (например роза, мак, люляк, карамфил и други).

Цветята намират основно приложение за украса на интериора и откритите площи. За стайно отглеждане, за балкона и за градината са подходящи различни цветя, като определящите фактори са:
-продължителността на живота на растенията – едногодишни, двугодишни, многогодишни,
-произход на растението и климатични условия, в които то вирее най-добре – температура, влажност, достъп до светлина;
-особености на растението: начин на размножаване, период на цъфтеж, дълбочина на кореновата система, размер и разположение на листата, групиране и  разположение на цветовете и др.

Цветята намират приложение също така и във фитотерапията, козметиката и кулинарията.Някои цветя са отровни, а други стават за консумация само след специална подготовка. Не бива да се поднасят едновременно ядливи и неядливи цветя.Някои хора са алергични към цветя и по-специално техните тичинки.Не са подходящи за консумация цветя, третирани с пестициди, или по които има много насекоми.Цветята имат деликатен, понякога много слаб вкус, и употребата на други подправки и овкусители може да го убие.

Джамията Етем Бей в ТиранаЦветята и флоралните мотиви са едни от най-често изобразяваните неща в изящните и приложните изкуства. Появяват се във винетките и миниатюрите, участват в художественото оформление на ръкописните и печатни книги, в живописта (особено в жанра натюрморт), в дърворезбата и малката пластика, в стенописите и витражите.

Ислямът, например, забранява изобразяването на хора и животни в джамиите и на страниците на Корана, като така основни и отличителни за ислямското изкуство образи са станали цветята, арабеските и сложните геометрични плетеници.
Възприемането на цветята като символ на красотата и съвършенството намира отражение и в езика. В този смисъл, в българския език думите „цвете“, „цвят“, използвани само в единствено число, имат и преносни значения: например „не е цвете (за мирисане)“ или „цветът на нацията“.

В миналото девиците били сравнявани с цветя. Това обяснява и етимологията на думата за акта на лишаване от девственост, дефлорация: от латинското „de“, „без“ и „floris“, „цвете“.

.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар