Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Подходящо място и начин на аранжиране

След закупуването, доставянето и аклиматизирането на растението трябва да заема постоянна позиция у дома – своето място.
Избор на подходяща стая
Всекидневните, трапезариите и спалните са спокойните кътчета от дома с постоянна температура в сравнение с другите стаи и без студени течения. Във  всекидневната и трапезарията растенията могат да бъдат разположени в групи на пода, около камината, на перваза, на маса или поставка. Големите по размер, стоящи на пода видове са чудесна фокусна точка. Спалните често са по-хладни и следователно подходящи за папрати, азалии, циклами и други растения, които се нуждаят от малко по-ниски температури. Има много растения за хладни помещения – от впечатляващите папрати до изящните иглики. Не отопляваните спални  за гости са най-доброто място в дома за растения, които имат нужда  от период на покой с ниски  зимни температури, както и за отглеждане от семена или резници.
Характерът на дейностите и температурата се променят в кухните, което ги прави негостоприемни за повечето стайни растения. Най-добре запазете кухнята за непретенциозни, не скъпоструващи видове и за такива, които няма да ви пречат: лесни за отглеждане листно декоративни растения, висящи от съдове, закачени по стените, или невзискателни  цъфтящи за перваза на прозореца.
Баните са преди всичко помещения с точно определена функция, въпреки че в някои домове са се превърнали в райски места за уединение и блаженство. Те често се изтъкват като идеалното място за отглеждане на растения, които обичат висока влажност, но не всички бани са достатъчно и непрекъснато влажни, а температурата на въздуха  в тях може широко да варира. Следователно най-сигурно е да подберете  устойчиви и невзискателни растения.
Холът , стълбищните площадки и коридорите често са проветриви или мрачни, преминаващите хора могат да закачат листата и летораслите на растенията или дори да преобърнат някоя неподходящо позиционирана саксия. Ако има достатъчно място, на пода  в ъглите могат да се разположат едро размерни растения или да се използват висящи кошници с ампелни растения. За масата в хола са подходящи компактни листно декоративни  или цъфтящи саксийни растения с кратък ефект.
Много от цъфтящите стайни са и ароматни. Сред тях са и видове като циклами, нарциси, и стайните иглики, които не са толкова известни с аромата си.
Обратно: някои растения, известни с аромата си, имат форми, които не ухаят. Затова най-добре е винаги да се водите от обонянието си. Силноароамтните растения като зюмбюли, хоя, жасмин и стефанотис трябва да се разполагат с внимание. Повечето хора харесват нежните ненатрапчиви аромати. Силно ароматните растения не са подходящи за малки кухни или трапезарии, докато растения като Cestrum nocturnum (нощен цеструм) отделят повече аромат през нощта и са идеален избор за всекидневната. Ароматните растения, разположени в хола, парфюмират целия дом и предизвикват усещане за гостоприемност.
Начин за аранжиране на растенията
Има много начини за подреждане на растенията. Най-простият, разбира се, е да разположите растение, засадено самостоятелно в саксия, на място, където то ще получава достатъчно светлина – обикновено на прозоречни перваз. Често обаче растенията изглеждат отлично и растат по-добре, когато са в групи. Те могат да са подредени в отделни саксии направо на пода или поместени заедно със саксиите (остават скрити) в общ голям контейнер, коридор, корито и др.; могат да бъдат засадени заедно ( отново в контейнер, но без саксии) под формата на вътрешна градина. Някои растения сами определят начина, по който трябва да бъдат подредени. Най-едрите растения се нуждаят  от големи, стоящи на пода саксии, въпреки че не е задължително те да бъдат засаждани самостоятелно. Група с архитектурно растение за главен елемент като палма например и по-малки листно декоративни  растения с папрати и пълзящ бръшлян, създаващ нежни очертания, е впечатляваща гледка в стая с високи тавани, едноцветни стени и семпла мебелировка. Този вид аранжировка може да бъде подчертана от голямо огледало, разкриващо композицията от високи  страни, или от прецизно насочено осветление, което създава светлини и сенки.
Лианите и стелещите се растения трябва да разполагат с достатъчно място за нарастване. Висящите кошници или високи стойки са идеални за стелещите се растения. По-малки лиани могат да се отглеждат с опори от бамбукови пръчки, а по-буйно растящите се нуждаят от стабилни опори като дървени решетки или телени редове, които могат да формират разделителни екрани в стаята, да скриват неестетични гледки или да декорират стената на зимната ви градина.
Влаголюбивите растения, които не понасят течения, могат да се засадят заедно в стъклен терариум или в бутилка, откъдето ще привличат вниманието като интересен декоративен елемент от интериора.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар