Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Фрезия

Познати са два вида фрезии, които се срещат главно в Южна Африка. От кръстосването на F. refracta с F. armstrongii е създаден културният вид F. hybrida, с доста по-едри цветове – до 6 см, в съцветия по 10-12 и височина 60-80 см. Листата са мечовидни, а цветчетата – фуниевидни и с различна окраска – от бяла, през различни нюанси на жълто, оранжево, червено, лилаво. Цъфти масово през февруари.
Фрезията изисква лека, пропусклива почва с голямо количество органични вещества. Подходяща за отглеждане е почвена смеска от торф и малко пясък.Фрезията е много капризна към светлината. Отглежда се в полусветли, добре проветриви помещения при температура 12-16 градуса. Полива се умерено. Ако пък отглеждате вашата фрезия в градина, тъй като тя обича полусянката. Почвата трябва да е рохкава и отцедлива.
Размножаването става чрез луковици и вегетативно. Луковиците се засаждат не по-рано от май в сандъчета с почвена смес от листовка, чимовка и тор. При температура 20-22 С поникването става след 25 дни. През август от всяка луковица израстват 1-3 стръка с цвят. При топло време може да цъфти до октомври. През лятото е необходимо ежедневно поливане, ежеседмично подхранване с минерални торове.
Има още доста видове от декоративноцъвтящите растения, но тези са едни от по- популярните.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар