Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Градинска теменужка

ТеменужкаПо дължина и обилен цъфтеж, по разнообразие на окраската градинската теменужка буквално няма равна. Растенията са декоративни и не са особено придирчиви при отглеждане. Успешно растат както на осветено място, така и в полусянка.

Семената се сеят направо в почвата през юни или в началото на юли, като през две седмици се появяват издънки и на следващата година те нацъфтяват. Не се затрупвайте с посеви, защото трябва през зимата да ги приберете. Нужна е също пикировка в стадия, когато се появят 1-2 листенца. Издънките трябва да се пренаредят. Трябва да ги посеете в сандъчета, които могат да са пластмасови, дървени, камъни или от друг материал, на които от вътрешната страна трябва да се направят няколко отвора за изтичане на излишната вода. Вкопайте сандъчето в почвата на полусянка и го запълнете с почва, приготвена от смес на торф и пясък (1 кофа торф, половин кофа пясък и 1 чаша дървесна пепел). Овлажнете почвата, да слегне плътно и посейте семената. След това на върха посипете суха почва и полекичка я уплътнете. Преди да се появят издънките покрийте сандъчето с фолио.  После изникването на издънките фолиото, трябва да се махне, а издънките да се пренаредят. Подрастващите растения трябва задължително да се пресадят в началото на септември. Може да  разсадите разсада по схемата 15х15см или 20х20см.

Има и друг начин. Семената може да се посеят в началото на март в къщи като разсад, когато се покажат, ги пикирайте в кофички, докато са малки. А когато студа свърши, вие можете веднага да ги засадите на място, което желаете и те ще цъфнат през юни. Но на следващата година те няма да имат такова обилно цъфтене.

Частично те се размножават от само себе си. Затова семенните шушулки трябва да се оставят на растенията, те узряват и семената се посипват на почвата под растението. Не докосвайте почвата и семената ще покълнат сами, но не забравяйте да премахнете някои, в противен случай няма да излезе нищо.

За да отгледате свои семена, оставете семенниците (те имат зелен конус, които преминава в избледнял цвят), след като започва да прецъфтява. Не пропускайте този момент, иначе семенника ще се пръсне и семената ще се разпилеят. Поставете семената да изсъхнат на хартия и когато изсъхнат, вие ще имате свои семена. Да събирате семена трябва на всеки 3-4 дни. Изсушените семена могат да се съхраняват 2 години, в закрит пакет в хладилник до 6 години.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар