Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Градински бордюри: форми, материали, монтаж и технологии

Бордюрите не са само граница на тротоара, а поставянето му има функцията да предпазва покритието от разпространение и разреждане. Придава край или завършен вид на градини и лехи, различни форми в парковото устройство.

Различни видове бордюри

Много зависи каква е настилката и според нея се избират и бордюрите. Например за обикновен уличен тротоар се ползва гранитен или бетонен бордюр.Но в парковото устройство и дворовете има бордюри от вибропресовани камъни. При детските площадки в търговските центрове и пешеходните зони има павирани тротоарни плочки, използват се цветни декоративни тапи от същия материал като основен слой. В този случай на тротоара има чисто декоративна функция.
Когато устройството използва сложна форма като пистите, там бордюрите са вълнообразни или заоблени.

Различни бордюри

Технологии за поставяне на бордюри

Мястото, което трябва да се  разграничат и отделят две различни зони и настилки във вашата градина. Преди монтирането на плочите, се изкопават дупки под формата на канал, където се поставят, за да има къде да „стъпят“ стабилно. Дълбочината на канала трябва да е 10-15 см, за да се компенсира височината.

 Ако слагате  тротоарни плочки или камък

Може да поставите бордюр с каменни плочи или тротоарни такива. Това се прави в случай, че
нямате други  подходящи бордюри, но тогава ги поставете вертикално изправени с определената дълбочина. Този начин не е много икономичен, но в някои случаи е единственият вариант.

За да се гарантира здравината на поставените бордюри,  се фиксират в основата с  разтвор M100, фугите също трябва да се напълнят с разтвора и да се добави пясък.

Бордюрът прави завършен вид на алеята или лехата във вашата градина. Разбира се, трябва да се грижите за добър естетически вид с редовна грижа за тях. Събирайте и изхвърляйте натрупаните екологични отпадъци като опадали клони и листа, изсъхнали храсти и дръвчета. Така тя ще ви се отблагодари с красивия си вид.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар