Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Подготовка на градината за засаждане

Със смяната на сезоните и затоплянето на времето, настъпва периода, в който предстои работата на открито в градината. Най-напред трябва да започнем с подготовката, която е нужна за първите грижи за растенията.

Преди това обаче е хубаво да си направим план, по който да действаме и успешно да си погрижим за всичко. Хубаво е да знаем от къде да започнем, вместо да се лутаме и да се чудим кое по-напред да направим и да се окаже, че само си губим времето. Хубаво е да извикаме цялото семейство и да разпределим задачите, за да успеем да свършим цялата работа за максимално бързо време.

Почистване на дворно място

Стъпка 1 – Правим бърз преглед с какво разполагаме, дали имаме всички инструменти, от които ще имаме нужда, дали са в изправност (имат ли ръжда, здрави ли са дръжките им, чисти ли са). Подготвяме ножиците за подрязването на храсти и лози, което ще е първата ни работа.

Стъпка 2 – Започваме работа с почистване на двора – тревните площи, като минаваме с гъсто гребло и събираме сухи листа, изгнили сухи стръкове, паднали клонки, и други екологични боклуци. Те задушават стръковете и пречат на естествения растеж. С вила или шило ще направим дупки, които помагат за дишането на почвата.

Стъпка 3 – Прекопаваме мястото, където сме намислили да засадим с цветя и зеленчуци и старателно почистваме от плевелите, за да избегнем новата им поява.

Стъпка 4 – Заемаме се с храстите и дърветата – окопаваме около корените им (важно е да се спази разстоянието в радиус от 50 до 70 см около корените, за да не се повредят).  При плитко коренище се разравя горния слой на почвата, за да се аерира внимателно.

Стъпка 5 – Повредени и измръзнали растения – тях природата не е успяла да спаси и трябва да се отстранят от нашата градина. Възможно е обаче, след изрязване да успеем да ги съживим, затова не бързаме да отсичаме и изхвърляме, а изчакваме да видим дали ще покълнат нови пъпки.

Стъпка 6 – Преглеждаме луковиците на цветята, които ще засаждаме – дали са здрави и добре съхранявани, ако са измръзнали, няма да покълнат. Семенцата за посев на едногодишните цветя се посаждат в малки кофички или общи саксии с градинска пръст за разсад, а когато поникнат пораснат достатъчно, се пренасят на съответното място в градината. По същия начин работим и със зеленчуците – моркови, домати, краставици. Подготвяме почвата да е с лека и пръхка консистенция, за да може после лесно да се извади с коренчето. Обикновено разсадите са готови до май месец, когато вече са с достатъчно силни стъбълца и листенца, като са постигнали определена височина.

Стъпка 7 – Правим лехите за готовия вече разсад. Добре е да сложим и тор,  според изискванията на почвата, а най-добре е да е биологичен продукт, като оборски тор, който да е добре изсъхнал или хумус от калифорнийски червей. Засаждаме разсада, като правим дупки със садило, след което поливаме с лейка.

Стъпка 8 – Когато порасналата трева е стигнала 6 см, я косим и при суха пръст трябва да я наторим с изкуствен тор за тревни растения. Грижовно трябва да поливаме често, за да постигнем добър резултат със зелената площ.

Градината е готова за новия си живот и оставяме на природата да се грижи за нея, а ние да се наслаждаваме на красотата.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар