Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Грижи за цветята

pelargoniumДекоративният ефект на цветята зависи не само от естеството на растението, а и от състоянието му. И най-декоративните по природа растения, поставени при неблагоприятни условия и отглеждани неправилно, загубват красотата си, лесно се нападат от неприятели и болести и даже загиват. А условията в жилището за тях са лоши — недостатъчна светлина, сух въздух и неправилно проветряване. Затова често се наблюдава окапване на листата и пъпките, липса на цветове, изкривяване по посока на светлината, петна по листата, загиване през зимата и нападане от насекоми (червено паяче, трипс, бяла оранжерийна муха, щитоносна въшка).

Най-сигурното средство за доброто състояние на цветята е правилният им подбор, но към него трябва да се прибави и правилното, научно отглеждане на цветя. То се изразява в съблюдаването на почивния период, навременното поливане, почистването от прах, премахването на прецъфтелите цветове и пожълтелите листа, къпането, оросяването, поддържането на хранителния състав на пръстта и разрохкването.

Къпането става най-добре чрез изнасяне на цветята на дъжд. Ако за къпане се употреби друга вода, тя трябва да е мека — да не съдържа вар. Варовитата вода е вредна за къпане и на растения, които понасят вар в почвата, защото след изпаряването на капките по листата се утаяват бели варовити петна. Те не само загрозяват растението, но запушват дихателните му устица.

Ако растенията имат едри и жилави листа, каквито са фикусът, филодендронът, семейното щастие и др., те може да се измиват със слаб сапунен разтвор, като се използва мека кърпа, памук или друг мек предмет. Дребнолистните растения — аспарагус, някои папрати и др. — се почистват добре, ако се употреби лейка с много ситна решетка и водата пада отвисоко. Още по-добре е да се използва специална спринцовка, която разпръсква водата под налягане.

Същата спринцовка служи и за оросяване. При него е важно водните капки да се разпръскват главно по долната повърхност на листата, където предимно са устицата. Друго,, също много важно условие е оросяването да се прави само при подходяща за растението температура. При ниска температура водните капки се задържат и причиняват загниване. Най-чувствителни в това отношение са растенията, чиито листа имат власинки, между които се задържа водата.

Трябва да се измиват и саксиите, особено по-старите, с наслоени соли по тях, като се използва груба кърпа или четка.

Своевременно трябва да се изрязват наранените стъбла до здрава тъкан, за да не се образуват ракови гнезда. И ако стъблата са сочни, раната да се посипе с прах от дървени въглища.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар