Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Химичен състав на зеленчуците

Химичен състав на зеленчуцитеЗеленчуците са изключително полезна биологична храна, получавана наготово от природата. За високата им хранителна, лечебна и козметична стойност най-добре може да се съди от съдържащите се в тях ценни биологично активни, градивни и енергийни съставки. Химичните изследвания на зеленчуковите растения показват, че те съдържат вода, белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества, органични киселини, ензими, хормони, ароматни, дъбил¬ни, багрилни и слузни вещества, смоли, етерични масла, алкалоиди, гликозиди и др.

Една част от тях задоволяват нуждата на човешкия организъм от енергия, тъй като съдържат градивно-енергийни вещества (белтъчини, въглехидрати и мазнини). Друга част не са пряк източник на енергия, но също участват в биохимичните процеси, при които се освобождава енергия (вода, витамини, минерални вещества, ензими и др.). Трета част изобщо не съдържат градивно-енергийни вещества, но въпреки това са важни за протичането на жизнените процеси в организма.

Общото за всички съдържащи се в зеленчуковите растения вещества е, че те могат да оказват ценно лечебно действие при редица заболявания, поради което намират приложение в лечебната и козметичната практика на народната медицина.

В зеленчуците се съдържа значително количество вода (с различни стойности при различните видове), която по въздействието, оказвано върху човешкия организъм, не може да се сравни с обикновената вода. В зеленчуковата вода се съдържат захари, органични киселини, минерални соли и други вещества. Известно е, че калиевите соли, разтворени във водата, се излъчват от организма, като заедно с тях се изхвърлят и натриеви соли. Ето защо водата, постъпваща в организма със зеленчуците, не се задържа в тъканите, а бързо се отделя чрез урината и потта, като при това спомага за освобождаването от вредните продукти, получени при обмяната на веществата.

Водата изобщо се отнася към вещества¬та, които не са източник на енергия, но без нея животът е невъзможен. Тя разтваря постъпващите с храната вещества и улеснява тяхното транспортиране в организма. Участва активно в обмяната на веществата, в храносмилателния процес (активира стомашно-чревната секреция), в усилване на бъбречната дейност, в кръвообразуването, в поддържане на постоянната телесна температура, което е особено важно за нормалното протичане на всички жизнени процеси.

При здравите хора потребността от вода се сигнализира от чувството за жажда, което се регулира чрез приемането на достатъчно количество зеленчуци (и сокове, получени от тях), както и от поемането на други течности. Диуретичното действие на зеленчуковата вода се използва широко от народната медици¬на, особено при сърдечносъдова недостатъчност и бъбречни заболявания.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар