Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Лечебни цветя и билки, против простуда

bilkicvetyaЧЕРЕН БЪЗ
Няколко цвята от черен бъз и 20-30 плодчета от калина се варят 15-20 минути в 1/2 л вода. Течността се прецежда и се пие топла 2-3 пъти на ден.

ПЕЛИН, МАС, СОДА
Ходилата на краката се разтриват с мехлем от свинска мае, счукан пресен пелин (или предварително накиснат във вода сух пелин) и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Обуват се чисти памучни чорапи и се преспива 1 нощ. Това средство е подходящо при простуда и възпаление на гърлото.

МАЩЕРКА, РИГАН, БЯЛ ОМАН,
ЖЪЛТ КАНТАРИОН, ИГЛИКА, ПОДБЕЛ,
МЕНТА

Вземат се 20 г стръкове от мащерка, 20 г корени от бял оман, 20 г листа от подбел, 15 г стръкове от риган, 10 г цветове от иглика, 10 г стръкове от жълт кантарион и 5 г листа от мента. Изсушените билки се стриват и се смесват. Три супени лъжици от сместа се заливат с 3 чаени чаши вряща вода и се изпива на 3 пъти през деня. Може да се подслади с мед.

ЧЕРЕН БЪЗ, ЛИПА, ЛАЙКА
Вземат се 40 г цвят от черен бъз, 30 г цвят от бъз 30 г цвят от лайка. Изсушените билки сестриват и се смесват. Две чаени лъжички от сместа се запарват с 1/4 л вряща вода. Запарката се прецежда след 20 минути. пие се топла, на малки глътки. Прилага се 3 пъти дневно

БЯЛА ВЪРБА
Приготвя се извлек от 1 чаена лъжичка ситно нарязана кора от бяла върба, която се залива с 1/2 л студена вода и се оставя да кисне 8 часа. Течността се прецежда и се изпива за 1 ден.

ДИВА МАЩЕРКА
Три-четири чаени лъжички сушена дива мащерка се заливат с 3 чаени чаши кипяща вода и се оставят да престоят 3-4 часа. След това сместа се слага на огъня и се вари около 1-2 минути, прецежда се, разделя се на 3 части и се пие 3 пъти на ден преди хранене.

ЧЕРЕН ПИПЕР
Счукват се 3-4 зърна черен пипер и се прибавят към 1 чаша топло червено вино. Напитката се приема вечер преди лягане.

БАНИ С ЧЕРЕН СИНАП
В много гореща вода се накисват 5-8 супени лъжици семе от черен синап. Когато температурата стане поносима, с тази во- да се правят бани на ръцете икраката, които продължават не повече от 5-10 минути. След това крайниците се изплакват с чиста вода, разтриват се със суха груба кърпа, болният ляга в затоплено – легло, обува вълнени чорапи, завива се добре и пие горещ чай или билкова отвара с мед.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар