Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Почви и начини на засаждане – цветя и растения

cvetya1Повечето от растенията се продават в пластмасови саксии и в субстрат, богат на хранителни вещества (достатъчно за няколко месеца напред). Пластмасовите саксии обаче не са особено естетични, поради което ни се иска да ги замаскираме или скрием. За тази цел служат външните представителни съдове – кашпи и контейнери, в които растението се поставя заедно с пластмасовата саксия. Другият вариант е да засадите растението направо в саксия с декоративен вид, каквито се намират на пазара. Ако растението ви е многогодишно, имайте предвид че ще ви се наложи да го пресаждате след време в нов субстрат.
Съдове
Размерът на саксиите, т.е. диаметърът на отвора, варира между 3,5 и 38 см. За повечето домашни растения на практика се използват четири размера: 6,8,13 и 18 см, като едро размерните , разположени на пода растения може да изискват и саксии с диаметър 25 см. Като допълнение към всички размери саксии се продават и чинийки ( подложки) за събиране на излишната вода.
Глинените саксии са едни от традиционните съдове за отглеждане на растения.
Те са достатъчно стабилни и хармонично пасват на повечето листа и цветове. Порестостта им позволява на излишната влага да се изпари през стените; по този начин се отделят и токсичните соли. За някои видове  обаче, най-вече тези, които предпочитат смески с преобладаващо количество торф, за предпочитане са пластмасовите саксии. Тъй като ненужната вода няма как да се изпари през стените на тези саксии, много е важно да не преполивате растенията.
Всичко, което има стени и дъно, може да послужи като съд за директно отглеждане на растения или за поместване на не декоративни саксии. Кутиите за съхранение на чай или дървени кутии, буркани, чаши за чай, салатни купи и каквото още се сетите, могат да ви послужат вместо саксия или да придадат оригиналност на растителните композиции. Допълнително може да оцветите пластмасовите съдове, като използвате един цвят за фон допълните с втори и трети; обикновените съдове облечете в зебло или щампована хартия; кошниците може да напръскате със спрей. Дъски или дървени трупчета могат да се разположат във вътрешността на съдовете, ако е необходимо да се повдигнат растенията. Контейнери, направени от метал или друг водопропусклив   материал, най-добре използвайте за поместване на саксии с растения  вместо за  директно засаждане. В тях поставете голяма пластмасова кутия или застелете дъното с полиетилен  и  после с вестник, за да поемат излишната вода от дренажните отвори.
Засаждането директно в съдове, които не са предназначени за отглеждане на цветя, изисква повече внимание, тъй като те нямат дренажни отвори. Дъното на такива съдове трябва да се покрие с пласт от глинени топчета, които абсорбират влагата и осигуряват естествен дренаж. Дървените въглища, примесени със смеска за саксийни растения, действат добре срещу вкисляване.

Субстрати за саксийни растения (смески, компост)
Много популярни напоследък стават смеските, не съдържащи торф, тъй като добиването му е свързано с разрушаване на естествените местообитания на много птици и животни. Обикновено в без торфените смески основен компонент са кокосовите влакна, добити от обвивката на кокосовите орехи – материал, който в миналото се е използвал за направата на въжета и рогозки.
Любителите  на растения обикновено са привърженици на смеските, съдържащи торф или почва като основен компонент, но не пренебрегвайте възможността да използвате техен еквивалент, съдържащ кокос. Кокосовите влакна притежават много от цените характеристики на торфа, например способност за задържане на влага и добра аерация. Смески с кокосови влакна за засяване на семена или отглеждане на възрастни растения се продават в готов вид. Този субстрат може да се ползва повторно вместо мулч  за растенията в градината. Очаква се в бъдеще да се продават смески направени от слама, дървесни кори, стърготини.
Субстратът осигурява опора за растенията, а също така вода, храна, въздух за корените.
Градинската почва е неподходяща са стайни растения, тъй като нейните качества варират широко.
Тя има малка дренажна способност и може да съдържа семена на плевели, болестотворни  спори или вредители. Изкуствено приготвените смески, предназначени за конкретната цел или група растения, са за предпочитане. Те биват два основни типа.
Смеските на основата на обикновена почва се приготвят от частично стерилизирана, лека песъчливо глинена почва ( или повърхностния плодороден слой на почвата),
Торф, речен пясък и торове. Тези смески, подходящи за повечето стайни растения, са по-тежки и дават желаната стабилност за по едро размерните растения. В допълнение те имат склонност да запазват влагата за по-дълго време и никога не я загубват изцяло, както другия тип смески; по-богати са на микроелементи: хранителни вещества, които растения ползват в по-малки количества.
Повечето смески, които съдържат като основен компонент торф или негов заместител, имат по-константни характеристики в сравнение с почвените смески, но губят водата  по-бързо и изцяло, след което трудно се навлажняват отново. Те са по-леки (продават се в полиетиленови пликове и се пренасят лесно), но са по-бедни на хранителни вещества от смеските, съдържащи почва, и ще ви се наложи по-често да подхранвате изкуствено. Безпроблемно се съхраняват дори и след като веднъж сте отворили плика ( навийте отворения край или го завържете), но когато се задържат дълго време в разсадниците или градинските центрове, торфът може да се уплътни. Преди да използвате смеската, силно разтръскайте плика, за да се разрохка съдържанието му.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар