Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Метличеста хортензия

Този красив цъфтящ храст е висок от 1 до 2 метра и има разклонени тънки прави издънки, листата, на които са крупни. Много цъфтящи храсти могат да поспорят по красота и обилно цъфтене с метличестата хортензия. Способността й да зимува на открит грунт я поставя в числото на най-добрите декоративни храсти, растящи в градината. Посадените хортензии са хубави, както в малка, така и в голяма градина като единичен храст или в група. Метличестата хортензия може да бъдат отглеждани в саксии, за да озеленят дадено помещение.

Цъфтенето при хортензиите е с продължителност от средата на юни до септември. Цветовете са събрани в съцветия с дължина до 30 см и 20 см ширина. Отначало цветовете са зелено-бели, след това само бели и във втората половина на лятото стават розови. Тогава можете да наберете голям букет. Срязаните съцветия се сушат в прохладно помещение, а след сушенето такива съцветия могат да се съхраняват няколко години, като формата и цвета не се изменя.

Как израства хортензията?

Метличестата хортензия може да расте на сянка, но по-добре се развива и расте на открити слънчеви места. Хортензията може да расте на едно и също място повече от десет години, като се разраства в пищни храсти, затова при нейното посаждане почвата и посадъчните ями се приготвят така, че да могат да се поливат. Хортензията не носи да е посята една до друга и не обича бедни почви. Това е влаголюбиво растение, което болезнено се отзовава на суха почва. През топлото и сухо време храстът на хортензията следва обилно да се полива, а пристволният кръг задължително да се прекопава добре и да се поставя торф със слой 5-6 см. Под хортензията не трябва да се добавя пепел и изкуствени подобрители.

Размножаване

Метличестата хортензия се размножава чрез резници, калеми и много рядко със  семена. Семената на хортензията са чрезвичайно малки, растат неравномерно, като младите семена зацъфтяват 3-4 години след посева. Растенията, получени от резниците, през млада възраст не са мразоустойчиви, затова обеления резник през първата зима най-добре се съхранява в саксии, на хладни мазета, не допускайки буци от пръст. През пролетта храстите е необходимо да се подрежат на три-четири пъпки и да се посадят в грунт. През втората зима хортензията може да се остави да зимува в грунт, но през есента е необходимо добре да се закрият със затоплящи материали. През пролетта храстите отново се обрязват, оставят се на издънки от 6 до 8 пъпки, като от там през лятото се появяват силно цъфтящи издънки. През третата зима хортензията се оставя да зимува в грунт без укритие. Като през това време тя се оставя да зимува в естествени условия и се пренася само при много силни мразове, като е добре през зимата на хортензията да се добави торф.

Грижа

Израснал вече, три годишният храст, като голямо растение, за него е нужно да се полагат грижи. За да се радвате на пищно цъфтяща хортензия с крупни съцветия, ежегодно рано през пролетта се премахват всички слаби и малки израстъци от минало годишният растеж, а силните издънки се обрязват, като на всяка се оставят от 4 до 8 добре развити пъпки. В юли с появата на пъпните съцветия се прави повторно прочистване на короната, като премахнем всички слаби вейки. Те ще бъдат основен материал за заготовка на зелените резници.

Подхранване

Хортензията много добре реагира на подхранването. През лятото е нужно да се подхранва 3 пъти –  през май, юни, юли – с течен птичи тор. През май още може да се направи следното (в 10л вода да се разтвори по 1 ст. л калиев сулфат и суперфосфат), и това подхранване се повторя през август и в октомври. По време на летния период 3-4 пъти е нужно да се опръска растението със стимулиращ „Енерген“ или „Бутон“. Особено ефективно е опръскването в началото на цъфтене.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар