Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Почистване на градината и изграждане на цветен бордюр

Преди да поръчате градинар който да се заемете с изграждането на красив цветен бордюр трябва да се свържете фирма за почистване на дворове и градини за да ви освободи достатъчно пространство за свобода на действие. Ако не можете сами, или с вашия домашен градинар да се справите с изграждане на цветен бордюр си поръчайте професионален който може да ви даде съвети или направо да изгради цветни бордюри където пожелаете на вече изчистения двор. Добре подбраните за бордюри растения ще подчертаят формата на алеите и цветните лехи, придавайки им привлекателност и завършеност. С тяхна помощ може да оформите строги геометрични форми на цветните лехи, а при необходимост лесно да придадете плавност на тези очертания. Бордюр от растения може да бъде изпълнен как в един ред, както и в няколко реда. По височина той трябва да се отличава от растенията, които го обграждат. Защото това няма да е само жива ограда, а преди всичко изящна обкантовка, затова е важно, нейната височина да не превишава 30-50 см. Бордюрите могат да бъдат оформени във всички видове на цветната палитра. Особено добри съчетания е изграждането на контраст. Уместни и преди всичко те са необходими като отправна точка за този или онзи ландшафтен елемент в декоративната градина на тревни площи, алеи, беседки и водоеми.Цветен бордюр

За получаване на качествен и красив бордюр може да се засадят цветочни или декоративно листни едногодишни и двугодишни растения. Но, несъмнено, по-дълговечен бордюр от многогодишните цветя няма, защото те се отличават с продължителни периоди на цъфтене или продължително съхранение на декоративните листа. На такива насаждения им трябва корекция един, два пъти в годината или периодично да се подрязват. Най-подходящи за тази «роля» растения, са с плътност на храста, нисък ръст и увиващ «характер». Бордюрите често се състоят от един или няколко вида растения. Те могат да бъдат цветни или «бляскави» декоративни листа. В смесените бордюри растенията се засяват, редуващи се, съблюдавайки се при това определено повторение. Особености на смесените бордюри са още и в това, че целия сезон трябва да цъфтят. За да не попада образуване на пауза по време на цъфтенето, в насажденията може да се направи «укрепване» от червено листни растения и видове със сребриста окраска.

Класическото растение, при използване и съз даване на бордюр е крупно листен чемшир. Вечнозелен, бързо растящ храст позволява да получите идеално оформление. Може да почерпите различни идеи за създаване на няколко бордюра във формата на квадрат. С тази цел се вкоренява голямо количество изрезки, събрани от последните постригвания на чемшира. Срезовете се разсичат, за да могат да се вкоренят и плътно се засаждат в пластмасови кофички, които се поставят в полутъмно място. Почвата се поддържа влажна. На зима се преместват в парник. До пролетта когато още не се е наложило пролетното почистване на дворове и градини резниците великолепно се вкореняват.

По-малко капризен, но също красив е хоризонталният котонеастерът. Той чудесно понася зимата, а към плодородната почва изобщо не е взискателен и е сухоустойчив. Листата на това елегантно растение са бархетисти. През есента те стават оранжеви. Тяхната яркост подчертава червените ягоди. Котонеастерът лесно се размножава чрез зимните и летните резници. Добрия вариант — посаждане на преден план цветен бордюр от ниско расли растения, чиято текстура и цвят на листата са (зелени, пъстри, червени и жълти) и ще контрастират със зелената морава. Те могат да бъдат посадени непрекъсната монотонна лента. Приятни и в комбинация от различни видове растения с еднаква височина.

Към идеалният материал за създаване на бордюри може да се отнесат някои хвойнови растения. Важни фактори в техният избор трябва да бъдат ръста, сорта и преносимост на периодичните обрезки. Това могат да бъдат малките форми, като кипарис или смрика. Но най-подходяща е туята (отлично се правят изрезки). Бордюра от хвойна е дълговечен и удивително красив. Посадъчният материал може да се получи от семена, но е важно да се знае, че не всеки разсад има майчински качества.

Освен това широко оформление ще се получи от средни и ниско расли видове храсти и астилиби. И това и друго растение изисква подбор на сортовете по окраска на листата, а последните — и по цвета на «съцветията». Такъв бордюр е пригоден предимно за сенчести места, не изисква частично пресаждане и обновление. Всичко това е нужно, през есента след обрязването на да се прибави мулч към растението компост или хумус. Поддържането на такъв бордюр може да стане чрез прекопаване, отсичане на част от коренището през пролетта или есента по цялата дължина. В образуващият се отвор се досипва свежа питателна почва. За бордюра със средна ширина, добре е да се засее вечнозелен иберис, които също добре пренася подрязването (особено необходимо след цъфтене). Такова посаждане се прави за декорация на кръгла година. Оформянето й в цветна леха може да стане бързо, размножавайки растението чрез семена (есента), деление на храста (след цъфтенето през август-септември) или  (пролетта до средата на лятото).

Етикети:
Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар