Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Сарацения (Sarracenia flava)

saraceniaСараценията, е едно от малкото растения, което не се нуждае от специални грижи и условия за живот, за да се развива пълноценно. Тя, е насекомоядно растение и добива сама по-голяма част от необходимите за развитието си хранителни вещества. Сараценията, е изключително интересно растение. Върху листата му, е разположена сладка течност, която примамва насекомите. Веднъж попаднат ли върху нея, обаче няма измъкване. Освен сладката течност, върху листата на растението има обърнати надолу власинки, които захващат като в клещи насекомите и не им дават да мърдат.  Сигурно сега се чудите как растението храносмила насекомите? Ами, много просто. Храносмилателната система на растението наподобява тази месоядните животни: насекомите, които са попаднали в капана на Сараценията биват разложени с киселинни сокове.

Както споменахме вече Сараценията не се нуждае от кой знае какви условия на живот, за да вирее. Тя може да се отглежда у дома при почти всякакви условия. Все пак, е важно да отбележим, че нейните предпочитания са към хладния и студен въздух, което трудно бихте го осигурили, ако живеете в апартамент или друго жилище с малко помещения. През зимата Сараценията, е в период на покой и през това време трябва да се стараете температурата в стаята да не пада под нулата и да не надвишава 15 градуса. При положение, че не можете да й осигурите тези температури, обаче не трябва да се отчайвате. Сараценията ще може да живее и при по-високи градуси, но за целта ще трябва да задоволите нуждите за влага и вода.

Светлината също, е от ключово значение за развитието на Сараценията. При никакви обстоятелства не трябва да я излагате на пряка слънчева светлина, тъй като може да се получи ефекта на „лупата” предвид капките нектар, които се отделят върху листата. Също така, трябва да завъртате от време на време растението, за да може да бъде огрято равномерно от всички страни и да се развива пълноценно. За жалост, обаче растението на се развива добре на изкуствена светлина и трябва да се погрижите да стои поне осем часа на ден изложено на естествена. В противен случай престават да му излизат насекомоядните листа и то преминава във фаза на покой.

През периода на растеж трябва да потопите растението в 2.5 см неваровита вода, докато през зимата, е достатъчно да поливате цветето колкото да не изсъхне. Важно, е да отбележим, че при никакви положения не трябва да я поливате отгоре, тъй като при този метод, е възможно да попада и да се задържа вода в „каничките” му.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар