Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Асплениум (Asplenio australisicum Multrilobum)

02345Наситенозелените, фино изрязани листа на тази папрат, излизат симетрично от общата основа като птичи пера от гнездо. По-старите са от външната страна на „гнездото”, а от вътрешната постепенно ги заместват новите. Тъй като растението произлиза от Австралия, едно от основните му изисквания, е горещия и влажен климат.

Многоделният асплениум(Asplenio Multilobum) понася без притеснение температури от 10-22 градуса, като при високо ниво на почвена и въздушна влажност, е в състояние да издържи и на горещина над споменатата граница. Идеален, е за прозорци със северно изложение или за друго разположение, което предполага слабо осветление. Не бива да се излага на преки слънчеви лъчи. За да се избегне несъразмерното му разрастване, трябва да се завърта на 90 градуса всяка седмица. Полива се обилно през растежния период, без почвата да подгизва. От края на есента до първите дни на пролетта напояването се намалява в зависимост от растежа. Многоделният асплениум понася по-леко от други разновидности сухия въздух, но расте по-добре при високо равнище на атмосферната влажност. Можете да му го осигурите като го оросявате, или държите в подложна чинийка, пълна с мокър чакъл. Дребните екземпляри виреят отлично в минипарници като терариумите или „градините в бутилка”. Торят се единствено вече стабилизираните растения. На всеки шест месеца им се влива течна тор за листнодекоративни растения.

Пресажда се през пролетта в преобладаващо торфена пръст. Препоръчва се 2-сантиметров пласт: въгленчета на дъното на саксията: освен, че регулират киселинността на почвата, поддържат и влагата й. Когато се пресажда растение с така добре изразена „корона”, най-разумният метод, е да се постави в новата пръст на същото ниво като в старата, за да се избегне загниването на ниските листа. Щитоносните въшки са един от най-често срещаните проблеми при отглеждането на Многоделнен асплениум. Трябва да сте много внимателни за тяхното появяване, тъй като доста трудно се различават от тъмнокафявите спори на цветето. Може да премахнете въшките с памучен тампон натопен в денатуриран спирт, но ако щетите са по-тежки, то ще трябва да използвате инсектицид или направо да отрежете клонките.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар