Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Агротехника за босилека

Място в сеитбообръщението, обработка на почвата. Добри предшественици за босилека са култури, които оставят почвата чиста от плевели и добре запасена с хранителни вещества.
След зимните житни култури почвата се оре на дълбочина 25-27 сm, преди оранта се внасят 3-4 t оборски тор и 30-40 kg суперфосфат на декар. До разсаждането на културата почвата се поддържа чиста от плевели чрез повърхностни обработки.
Босилекът се размножава генеративно, чрез семена, но с предварително производство на разсад. Директната сеитба е възможна, но не се препоръчва, поради дребните семена и топлолюбивия характер на културата.
Сеитбата на семената за производство на разсад се извършва 40-50 дни преди разсаждането.
Изнасянето на готовия разсад може да се планува за периодите  10-20 май, 1-10 или 20- 30 юни.
Семената се засяват в оранжерии, парници или покрити с полиетилен лехи на редове през 7-8 сm при норма 2-3 g/m2. Покриват се с 1 сm угнил оборски тор и се поливат обилно.
Разсадът се полива и плеви редовно, докато достигне 10-12 сm височина, 2 mm дебелина на кореновата шийка и образува 5-6 чифта листа.
За засаждане на 1 декар са необходими 5-7 m2 разсад. Той може да се разсади на постоянно място най-рано в края на април и началото на май.
Засаждането се извършва с разсадопосадъчна машина или ръчно на разстояние 50-70 сm между редовете и 20 сm в реда.
Оптималната гъстота на засаждане е 10 хиляди растения на декар.
Обикновеният босилек може да се отглежда и като втора култура – след рано прибиращи се зеленчукови или ечемик, като компенсираща култура при пропадане и разораване на основната.
Грижите през вегетацията се свеждат до борба с плевелите, която се води чрез 3-4 междуредови механизирани и една вътрередова ръчна обработка на почвата.
Извършват се две подхранвания с по 15-20 kg амониева селитра на декар. Първото подхранване се извършва в началото на фаза разклоняване, а второто – в началото на цъфтежа.
След разсаждането до прибирането на надземната част се извършват 3-6 поливки.     Босилекът реагира много добре на дъждуване.
Напада се от листни въшки и от гъсеницата на ливадната пеперуда. Борбата се води чрез третиране с 0.2 % Агрия 1050 или други инсектициди.
Прибирането на надземната маса се извършва през фаза цъфтеж В тихо и слънчево време.
Ако разсадът е изнесен в началото на май, може да се получат два откоса. Първият се взема в края на юли, а вторият през септември. При първия откос растенията се режат малко по-високо, подхранват се и се поливат веднага.
Растенията се изрязват на нивото на най- долу формираните разклонения
с косачка или се скубят ръчно и се товарят . Тъй като етеричното масло се губи много лесно, суровината трябва да се транспортира и обработи възможно най-бързо.
Маслото се извлича чрез парна дестилация.
Ако босилекът е предназначен за получаване на суха дрога, след жътвата растенията се сушат в сушилни при температура до 35°С или на сянка с често обръщане.
Според БДС дрогата трябва да отговаря на следните показатели: влага – не повече от 12%, ситно натрошени парченца – не повече от 3%, почернели и променени части – не повече от 1%, части от други растения – не повече от 0.5 %, минерални примеси – не повече от 0.5%.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар