Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Бостънска папрат (Nephrolepsis exaltata „Bostoniensis)

02345Бостънската папрат, е практически неунищожима, идеална за начинаещи цветари. Тази разновидност на Nephorolepsis exaltata се отличава от рода си по своя елегантен и кичест силует с дъгообразни перести листа, които се спускат от всички страни на саксията. Стои чудесно във висящо кошче или на висок пиедестал.
Поддържайте минимална температура от десет градуса. За възможно най-доброто развитие на растението, е хубаво да я стабилизирате между 15-26 градуса.

Разковничето при отглеждането на тази папрат, е постигането на добро проветряване на помещението, без да предизвиквате опасните въздушни течения. Полусянката, е добре дошла за папратта, която избуява отлично, ако, е разположена срещу стена в светъл цвят, отразяваща непряката слънчева светлина. Подходящи помещения са стаите със северно изложение, където рискът от припеци и прегрявания, е изключен. Поливайте редовно и обилно с мека, неваровита вода. Между две напоявания, изчаквайте почвата да изсъхне. Всички папрати се нуждаят от висока атмосферна влажност, затова пръскайте ежедневно листата на Вашето растение с вода и разположете саксията му в подложна чиния с мокър чакъл. Най-благоприятните условия за бостънската папрат се постигат в пълните с пари кухни и бани. През растежния сезон я торете веднъж месечно с препарат за листнодекоративни растения. Използвайте половината от указаната доза, за да избегнете прекаленото избуяване на папратта.

Бостънската папрат не търпи да й, е тясно в саксията. Когато забележите, че корените й са изпълнили старата, я преместете в нова, с номер по-голяма по размер. Пръстта не бива да бъде наситена с органични вещества. Ако я пресаждате във висящо кошче, е най-уместно да ползвате смес от мъх и вермикули(минерал от вуканичен произход, от групата на основните магнезиеви, алуминиеви и железни силикати) в равни части. Подкастряйте връхчетата или огъвайте навътре дългите мъхести стъбла: в основата им се образуват млади растения, които могат да бъдат откъснати и засадени отделно.
Не, е препоръчително да използвате препарати за излъскване на листата на Бостънската папрат. За да почистите възрастните екземпляри от прахта, ги поставете направо под душа. Преди да ги окачите отново на макраме или верижка, ги оставете да изсъхнат поне за през нощта – почвата им трябва, е добре отцедена, за да не би променената тежест на саксията да предизвика уронвания и пукнатини по тавана.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар