Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Кросандра (Crossandra infundibuliformis)

02345Кросандрата, е ефектно стайно растение, което цъфти през по-голямата част от годината. Лъскавите й тъмнозелени листа контрастират впечатляващо с ветрилообразните розово-оранжеви цветове. Те са разположени на туфички върху почти 10-сантиметровите стъбла, наподобяващи житни класове и разцъфват в края на лятото и през есента. В родината си, Източна Индия, многогодишната кросандра нараства докато не се превърне в доста обемист вечнозелен храст. В домашни условия, е твърде сложна за отглеждане, но и високо ценена заради красотата си.

Кросандрата предпочита горещините(почернява след измръзване), затова най-ниската температура, която понася, е 16 градуса, а оптималната средна стойност, е 21 градуса. Нуждае се от добро проветряване, без течения. На ден й трябват поне четири часа пряко слънчево огряване(стига да не, е по обедно време), без значение дали иначе, е на полусянка или припек. Поливайте щедро докато трае най-усиления й растеж. Почвата трябва да, е постоянно влажна, а напояванията с оглед на външната температура. Никога не пръскайте листата. През периода на покой, през зимата, оставете пръстта почти да изсъхне. По време на растежната фаза, кросандрата изисква обилна въздушна влажност. Разположете саксията й върху слой мокър чакъл и внимавайте да не я излагате на слънце, ако по нея има влага. Тори се на всеки 14 дни през растежния сезон, с препарат за цветнодекоративни растения. На практика, при добро отглеждане и здраво растение, може да се наложи подхранване през цялата година. Пресажда се през пролетта във високохумусна почва, смесена с пясък в съотношение 2 към 1. Поникналите от семена кросандри се нуждаят от 7-9 месеца, преди да се разцъфнат. За да заякнат стъблата-класове, към края на зимата скъсете поне наполовина младите израстъци.

Оранжерийната белокрилка, е най-големия вредител за това цвете. Този паразит, е със сложен жизнен цикъл и множество фази на развитие, затова, е необходимо да се ползва системен инсектицид в борбата с нея, който да я унищожи на всеки стадий от нейната метаморфоза.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар