Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Царско мушкато (Pelargonium domesticum)

pelargoniumМного хора бъркат Царското мушкато с обикновеното. Въпреки, че на външен вид си приличат изключително много, те имат някои съществени разлики, които обаче няма как да знаете, ако не сте по-навътре в нещата. Една от тях, е факта, че Царското мушкато цъфти за много по-кратък период  – от пролетта до края на лятото. За сметка на това, обаче то разполага с изключително красиви и изящни цветове с различна окраска, които са групирани в прекрасни гроздове. Другата разлика, е в грижите, които трябва да полагате за тяхното отглеждане. Докато обикновеното мушкато не, е толкова претенциозно и неговото отглеждане ще Ви се стори като детска игра, то нещата при Царското мушкато не седят така и определено ще се видите в приключение, ако се захванете с неговото отглеждане.

Въпреки това, обаче по-голяма част от цветарите са на мнение, че напълно си заслужават усилията, които ще трябва да положите за отглеждането му, предвид невероятната гледка, която представлява, когато се разцъфти. Така, че ако имате необходимото време и желание да си отгледате един такъв екземпляр, то непременно трябва да го направите.

Царското мушкато, е бързорастящо растение с неособено големи размери. То може да достигне до височина метър-метър и половина и широчина не по-голяма от 40-45 сантиметра. За да се развива пълноценно трябва да му осигурите подходящите условия за живот. Мушкатото се нуждае от обилна, разсеяна светлина. Най-добре го оставете през целия ден на слънце, като се стараете да не прекарва повече от 4 часа на пряка слънчева светлина. От важно значение, е и температурата в стаята. Най-добрите условия са 10-15 градуса през нощта и не повече от 20 през останалата част от денонощието.

Препоръчително, е да отглеждате Царското мушкато в стайни условия, тъй като ако го отглеждате навън, рискувате вятъра да пресуши почвата му, а силният дъжд да повреди крехките му стъбла. Трябва да обърнете внимание и на количеството вода,  от което се нуждае растението. Старайте се да не прекалявате с водата, тъй като в противен случай рискувате да загният корените му. Растението се полива отдолу-нагоре и само, ако почвата, е достатъчно суха.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар