Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Как да размножаваме цветята си чрез листни резници

listniСъществуват най-различни методи и техники, с помощта, на които можете да размножите растенията си. Например от един резник с дръжка можете да си отгледате няколко нови екземпляра. По-голяма част от цветарите постъпват именно по този начин. Отглеждат си по няколко екземпляра, които впоследствие продават, подаряват или разменят за друго цвете, с което не разполагат в колекцията си. Не всички видове цветя, обаче могат да бъдат размножавани по този начин. Затова в днешния материал ще разгледаме най-разпространените техники и начини за размножаване на цветя.

Листни резници

Това, е най-стария и познат метод на обществото цветари. Този метод включва отделените от „майката” листа с дръжка и наситнените на части петури, върху които са направени няколко нареза. В този метод няма нищо сложно – единственото нещо, което трябва да направите, е да отрежете част от  стъблото(препоръчително, е в неговия край да има листо) на „растението-майка” и да подкъсите дръжката му до 2.5-3см. След това го поставяте във влажна смес от сфагнов мъх и ситен пясък за не повече от 3-4 седмици.

Резници с дръжка

Този метод, е идеален за размножаването на цветя като SaintPaulia или Crassulae. При него се подрязват дръжките на листата до 3 сантиметра и се забиват в подходяща почва(потърсете в интернет каква, е най-подходящата за Вашето растение, ако не сте сигурни). Разсадът се премества едва, когато „старото” листо се разложи в почвата.

Нарези по листото

Безспорно най-сложния метод от всичките. За него са необходими малко повече внимание и концентрация, тъй като всеки разрез трябва да бъде перфектен, за да не стават грешки. Няма да ни стигне цялата тема, за да Ви обясним стъпка по стъпка как се процедира при този метод за размножаване. Затова само ще споменем, че разрезите се правят по най-дебелите жилки откъм долната страна на листото. След което листото се слага върху пръстта откъм външната си страна и саксията се покрива с найлонов плик. Пликът се маха едва, когато „разсада” поникне на 4-5 см. След което ги пресадете в нова почва, като ги набучите вертикално и ако сте направили всичко както трябва, би трябвало след определен период от време от основата на резниците да поникнат нови растения.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар