Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Цветница, Връбница

Цветница е празник, предхождащ Великден. Този ден е малко подвижен, защото всяка година се пада по различно време. Този християнски религиозен празник се казва още Цветна неделя, Връбница, Вая (Вайя), Палмова неделя. Празнува се в неделя, след Лазаровден.

Имен ден празнуват всички с имена на цветя и растения и техните производни.

Кумичене по Цветница

На самия народен празник Връбница се прави важен обред за всички моми и девойки, нарича се Кумичене.

Обредът се прави близо до река и от момите, които трябва да отидат до нея.

Кумиченето използва кукла, които са направени с форма на такива, но от обреден хляб. Плете се и венец от върба, които се занасят на реката и се пускат във водата.

Според вярванията от миналото, докато трае кумиченето, всички се бояли, че отнякъде можело да долети змей и да открадне някоя невеста. Когато се съмнело, обаче всички страхове бягали и хората ставали отново спокойни.

Вият се хора в центъра на селото, а когато приключат, всички хора се събират в кръг и припяват.

Такива припевки траят, докато се припеят всичките девойки, които кумували. След това хората се разотиват.

Вярвало се че девойка, която не е лазарувала и не е кумичила, не може да се сгоди, защото ще я грабне отново змей, дори да е станала булка. Трябвало си кумичене, все пак.

Религиозното значение на Цветница, Връбница

Християнската църква отбелязва идването на Исус в Йерусалим. На този ден се правят литургии, казват се молитви и се слагат върбови клонки по порти и врати, а хората се сурвакат с такива. Последните се раздават и за здраве на хората и мир в домовете.

На Цветница се плетат венци от върба и се окичват на врати и порти. Върбовите клонки са символ на листата на палми, с които Христос, божият син е посрещнат в Йерусалим.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар