Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Фатсия (Fatsia japonica)

02345Фатсията, наричана иначе псевдофорицин(Fatsia japonica), е вечнозелен храст, внесен от Япония. Те, е идеална за украсата на всекидневни и фоайета. При редовно наторяване и ежегодна смяна на саксията, може да достигне повече от 1,5 метра височина за 2 години. Има широки лъскави листа във формата на длан с разперени пръсти, по цвят и структура контрастират със стъблото, което с течение на времето става възлесто и подобно на дървесен ствол.

Най-благоприятната средна температура за фатсията, е 10-15 градуса от пролетта до есента, на сенчесто място. Не бива да се забравя, че при топлина над 20 градуса листата могат да пожълтеят, да изсъхнат, да започнат да се ронят и накрая да опадат. През зимата най-подходящо, е хладно място с температура 7-10 градуса. През лятото – да се изнесе навън, но да се има предвид, че преките слънчеви лъчи и вятърът увреждат листата.

През зимата растението се нуждае от добре осветено място, докато през лятото му трябва по-скоро полуяснка. Полива се редовно от пролетта до есента, по-рядко през зимата. Ако, е голямо, през лятото ще са му необходими чести поливания.

За здравето на фатсията, е нужна висока влажност, затова и листата често трябва да се пръскат с вода. Доброто проветряване, е от не по-малко значение. Наторяването се извършва на всеки 2 седмици(през пролетните и летните месеци) с обикновен хранителен разтвор.

През пролетта трябва да се пресади в почва с преобладаващо високохумусно съдържание. Най-подходящи за това са глинените саксии. От време навреме листата трябва да се измиват с вода или подходящ препарат. Новопоявилите се леторасти се отстраняват от възрастното растение. За поддържане на компактната му форма, всяка пролет се подрязва върхът. На възрастните растения се отразява добре и едно по-драстично подрязване.

Проблеми и решения

Бледите, петнисти листа с чупливи покафенели краища са признак за недостиг на вода: потопете саксията в хладка вода, докато пръстта добие блясък.

Завяхването на листата, е причинено от твърде сухия въздух; учестете оросяването им.

Щитоносни въшки – По листата се появяват кафеви пъпчици там, където женските насекоми крият ларвите си. Срещу тях се използва специфичен инсектицид.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар