Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Фикус

02345Фикус, е растението с лъскавозелени овални листа, е толкова разпространен и лесен за отглеждане, че понякога дори изглежда безинтересен. Неговата притегателна сила остава в многобройните му разновидности – с красиви червени защитни „калъфчета“ на листата с розов оттенък със сивкавозелени петури, обточени с кант в цвят слонова кост. Високият ръст и кичестият силует на представената тук разновидност „каучуков“ фикус я правят особено подходяща за веранди и зимни градини, стига те да са достатъчно топли. В широка саксия растението може да стигне до 2,5 м и да се превърне в дръвче, както това става в родната му тропична Азия. Ако желаете да го култивирате като стайна украса, се ориентирайте към по-дребните саксиени разновидности, създадени специално за домашни условия.

Фикусът понася отлично температурната амплитуда между26 С и 29° С, но расте най-добре при стойност 15 и около 18° С.

Не го излагайте на преки слънчеви лъчи. Повечето стайни разновидности живеят спокойно на сенчести помещения, но пъстрите екземпляри се нуждаят от много, макар и разсеяна светлина.

Не бива да се пренапоява: не дръжте саксията потопена във вода и винаги изчаквайте почвата да изсъхне, преди да полеете отново. Поливките трябва да са съобразени с етапа на развитие на фикуса. През зимата ползвайте хладка вода.

„Каучуковият“ фикус расте добре и при ниска атмосферна влажност. Все пак, ако температурите надхвърлят препоръчания максимум, трябва да се прибегне до редовни, но не прекалено обилни оросявания на листата.

От май до септември се тори на всеки 2 седмици с препарат за стайни растения. Възрастните екземпляри се подхранват веднъж месечно с половината от указаната доза (за да не пораснат твърде много).

Пресажда се във високохумусна и добре дренирана пръст едва кога¬то растежът на фикуса изглежда спрял. На по-едрите и по-трудни за преместване екземпляри може просто да се смени горният слой от старата почва, нещо, което се прави напролет.

Няма да навредите на фикуса, ако отвреме-навреме излъсквате листата му със специален химически препарат. Все пак, редовно трябва да се мие с обикновена вода.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар