Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Нолина

02345Това интересно растение произхожда от сухите мексикански и тексаски области. С течение на времето се източва в горната си част и пуска множество тънки листа, които се сгъстяват и извиват, подобни на фонтан, извиращ от пръстта. Листата са вечнозелени, стигат до метър на дължина и постепенно се подменят. Дори когато увехнат и потъмнеят, продължават да се крепят за своята грудковидна основа, своего рода воден резервоар. Нолината е смятана за част както от групата на сукулентите (агавови, лилиеви),така и от тази на листнодекоративните палми. В природата пораства до 10 м на височина, в домашни условия – до 2 м. Нолината не е много издържлива на студ. Идеалните температури за нея са между 10° С през зимата и 21° С през лятото. Тъй като обикновено расте на открито, вкъщи ще се наложи да й намерите отлично осветено място.

Поливайте растението обилно по време на вегетативния сезон (до 3 пъти седмично през лятото) и поддържайте влажна почвата. През зимата я оставяйте да изсъхне изцяло между напояванията. Нолината рядко умира от пресушаване – въпреки това й трябва поне малко вода, за да не залинее стъблото.

Както повечето сукуленти, нолината не се нуждае от висока въздушна влажност. Ако навън е много горещо, напръскайте листата й, за да не потъмнеят преждевременно. Не я излагайте на пряко слънчево огряване, преди да е изсъхнала.

Подхранвайте възрастните растения веднъж месечно по време на техния растежен период с препарат за стайни цветя.

Нолината не се чувства добре, когато корените й са на тясно, затова я пресадете чак когато саксията омалее за листната маса, във високохумусна и добре дренирана почва. На едрите екземпляри сменяйте само горния слой пръст, всяка пролет. Това растение изглежда особено ефектно пред вратата на вилата. Отглеждайте високите екземпляри в съдове с колелца, които ще ви е лесно да изваждате навън през лятото.

ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ

• Паразити. Проверявайте периодично долната страна на листата, която може да се окаже покрита с кафеникави корички (щитоносни въшки) или бели мъхести налепи (памуклийка). И двата вида вредители се хранят с жизнените сокове на растенията и предизвикват заслабването им. Ако откриете следи от тях по нолината, ги отстранете с пръчица с напоен в денатуриран спирт памук.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар