Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Милтония (Miltonia)

02345Пресажда се през година, веднага преди началото на новото нарастване, тоест – през късното лято или през пролетта. За целта използвайте специален компост (вид почва) за орхидеи, коiто предварително сте овлажнили обилно.

При лоша хигиена рискувате да загубите растението. Пресаждайте милтониите една по една и преди всяко ново преместване изхвърляйте старата пръст от предишното. Измивайте и дезинфекцирайте цветарските сечива и ползвайте чисти саксии. Проверявайте корените и листата на растенията, за да установите дали са здрави или страдат от заболявания или паразити.

Отрязаните и поставени във ваза цветове на милтонията се превръщат в прекрасна дълготрайна украса.

Към рода Милтония спадат многобройни видове епифитни орхидеи с дъхави дълготрайни цветове на крехки извити дръжки (най-високите от тях се нуждаят от опора). От всяка нейна псевдолуковица излизат поне три ремъкоподобни тъмнозелени листа.

От изключителна важност е нощната температура да не пада под 16° С, а дневната да се поддържа между 18° и 21 ° С. След въздушната влажност и околната температура, най-същественият фактор за развитието на милтонията е добрата проветривост. Осветлението не е решаващо за тази иначе капризна орхидея – настанете я на силно огрято място, до което не стигат преките слънчеви лъчи.

Почвата на милтонията трябва да бъде влажна, без да подгизва. При жега през лятото я напоявайте щедро, а при заоблачаване намалете поливанията. За целта ползвайте само хладка вода. Влажността е едно от най-трудните за удовлетворяване изисквания на милтонията: оросявайте растението два пъти дневно – сутрин и през ранния следобед – водата трябва да се изпари, преди навън да падне мрак. За да повишите нивото на атмосферната влажност около орхидеята, можете да разположите в близост купички с вода или други растения. Подхранвайте я веднъж на всеки три поливания през растежния период. Най-подходящи са препаратите с високо съдържание на азот, двойно разредени спрямо дозата, указана на опаковката.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

• Излишъкът от вода около корените е фатален за орхидеите. Прекомерното поливане може да стане причина за завъждането на охлювчета, които се крият в основата на листата. Прекалената влажност и недоброто проветряване често водят до избиване на тъмни петна по цялото растение.

•  Ботритис. „Черното загниване“ се причинява от задържането на въздушна влага във връхчетата, чрез които нараства милтонията. Новите листа почерняват и увисват немощно. В такива случаи цялата растителна маса трябва да се подсуши, да се освободи от болните части и да се обработи с ефикасен фунгицид.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар