Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Герберата

02345Позната и като „трансваалска маргарита“, герберата е вечнозелено декоративно растение от Южна Африка, което не само вирее чудесно в стайни условия, но може и да се отглежда на открито, стига да е защитено от измръзване. Цветовете й са едри, прости или двойни, подобни на маргаритата и различно обагрени: бели, кремави, жълти, розови, розово-оранжеви, червени. При идеални условия, цъфти през по-голямата част от лятото. Трябва да презимува на завет и на умерен хлад, затова екземплярите, култивирани навън, следва да се прибират вкъщи преди първото падане на слани. Минималната температура за герберата е 8° С, а максималната – 21 ° С, в отлично проветрено място: една покрита тераса или портик с южно изложение биха осигурили на растението необходимата топлина, без да го излагат на течения.

На открито герберата се отглежда и на припек, но в домашни условия трябва да се предпазва от преките лъчи в най-горещите часове на деня, заради парниковия ефект на затворените помещения.

Между поливанията изчакайте почвата да поизсъхне: важното е редовно да я напоявате през растежния период. Намалете количеството вода, ако температурите паднат. От късна есен до началото на пролетта поливайте само колкото е необходимо растението да не завехне.

Влажността на въздуха е от значение единствено при температури над 21° С. По принцип е препоръчително да не е особено висока, защото мъхестите листа на герберата не я понасят. Наситената въздушна влага може да предизвика появата на сивата плесен ботритис по растението.

През фазата на нарастване го подхранвайте веднъж на всеки 14 дни с двойно разреден препарат за стайни растения.

Пресаждането трябва да се извършва през пролетта, при видимо отесняване на саксията. Желателно е новата почва да е високохумусна и добре дренирана.

Не прибягвайте до препарати за излъскване на листата (оставят грозни черни петна) и не обтривайте растението с мокър парцал. Ако герберата ви е напрашена, почистете я с влажна четчица.

ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ

• Паразити. При наличие на ситни бели мушици (оранжерийна белокрилка) по гербера, ще се наложи да го почистите с тампонче, напоено в инсектицид (растенията с мъхести листа не бива да се пръскат).

•           Зарази. Простудяването и излишъците от вода могат да предизвикат появата на ботритис, при който гъстият листак загнива. Ще се наложи да отстраните засегнатите части на растението, да повишите температурата (най-много до 21 С) и да се снабдите с добър фунгицид.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар