Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Гусмания (Guzmania lingulata)

02345Тази бромелия с крехки листа се отличава с алените си брахтеи, от които излизат нетрайни белезникаво-бели цветоносни стъбла. Представената тук разновидност притежава характерната за всички бромелии форма на розетка, в чинито център като в кладенче се задържа вода. Определете й място, където минималната зимна температура не пада под 15 градуса. Растението има голяма нужда от топлина и дори 40 градусовите летни жеги не биха възпрепятствали развитието й. Все пак, оптималната температура за отглеждане на гусмании е 21 градуса, при добро проветряване. Разположете я далеч от преките слънчеви лъчи, но на добре огрято място (особено през зимата). При директна светлина брахтеите избледняват. Ползвайте слабоваровикова вода и оставяйте почвата да изсъхне между поливанията. Ако температурите паднат под 10 градуса, изпразнете „кладенчето”, за да избегнете кафеникавото обриване на листата(белезите са като от изгоряло) и неестетичните бели петна в основата.

Високата въздушна влажност е от изключително значение, затова в горещите периоди оросявайте гусманията ежедневно. Подхранвайте растението на всеки три поливания с препарат с високо съдържание на калий, за да запазите окраската на брахтеите. Преместете гусманията след прецъфтяването й в глинена саксия с пет сантиметра по-голяма от предишната. Най-подходящата пръст, е добре дренираната комбинация от 1 час сфагнов мъх, 1 част пясък и две части листна тор. Цъфти само веднъж за своите три години живот. Пресадете поникналите от основата издънки. Те ще се разцъфтят през следващия растежен сезон. Един от най-често срещаните проблеми, за които трябва да се подготвите, ако се заемете с отглеждането на този вид са охлювите. Те се появяват, когато прекалите с поливането и почвата, е подгизнала. За щастие, обаче този проблем, е лесно решим. Може да ги отстраните с ръка или да приложите „отровна стръв”, която ще реши проблемите Ви.

Както разбрахте, Гусмания не се препоръчва за отглеждане от начинаещи цветари, които още не са наясно с материята. Ако и Вие сте такъв, то по-добре се обърнете към нещо по-лесно за отглеждане, като например – Бугенвилия, Ешеверия или Кализия.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар