Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Как да отглеждате хурма

През зимата селекцията от плодове и зеленчуци е ограничена. Доволни сме от това, което намерим по рафтовете на магазините. Така много вероятно е всеки да има желание да отглежда екзотичен плод на прозореца си.

Опитите да засаждате семето на хума, най-често не дават очаквания резултат. Всичко, защото е необходимо да се знаят някои от нюансите на този процес. Заедно с нас, obshtini.com, може да отглеждате домашна хума. При правилна грижа със сигурност ще ви зарадва със сладки плодове.

Как да отглеждате хурма от костилка

Първо, вземете решение за сорта хурма и купете няколко бройки. И след това следвайте инструкциите.

Изплакнете, за да отделите неподходящи семена, залейте за няколко минути с разтвор от 2 с.л. л. сол на 1 литър вода. Изскачайте и след това извършете процедура за обеззаразяване. Потопете семената в разтвор на калиев перманганат за 48 часа.

За да покълне разсадът по-бързо, може да извършите скарификация. Разтрийте шкурка върху горната и страничната част на костта с шкурка или пила за нокти.

Костно скарифициране

Напълнете резервоар от 0,5 литра с универсален грунд. Не забравяйте за отводняването. Поливайте леко земята и оставете водата да кисне. Засадете суха кост на дълбочина 2 см, като я поставите хоризонтално и покрийте с целофан. Поставете на топло място.

Отглеждане на хурма

Проветрявайте съдовете ежедневно и поливайте, докато горният слой изсъхне. След около месец ще се появят първите кълнове. Тогава филмът може да бъде отстранен, а разсадът да се остави на светлина.

Кълнове от хурма

След покълването на кълновете е необходимо да се отстранят части от черупката, които често остават на върха. Никога не ги откъсвайте. Напръскайте черупката с топла вода. След 2-3 часа, може лесно да се отстрани с игла или ножица за нокти.

Хурма – костна черупка

Растението расте доста бързо, така че се нуждае от постоянна трансплантация. Първото може да се направи, след 3-4 месеца. Последваща веднъж годишно, през пролетта. Възрастните екземпляри се трансплантират на всеки 3 години. Всеки път изберете саксия с диаметър 3-4 см по-голям от предишния.

Грижи за Хурма в саксии

Хурмата обича светлината. През лятото може да поставите растението на балкона или в двора. Но се уверете, че пряката слънчева светлина не пада върху него. С този ефект върху листовете ще се появят изгаряния.

Контролирайте поливането на растението. Тя трябва да бъде умерена, но честа. Поддържайте почвата леко влажна. Може да пръскате листата всеки ден. Използвайте само топла и утаена вода.

Поливане на хурма

Отрицателния ефект, върху хурмата и честото обогатяване. Използвайте балансиран тор с микроелементи веднъж месечно, с изключение на периода на почивка. Откажете се от органичната материя. Тя може да бъде фатална за растението.

Когато дървото достигне желаната височина, започнете да оформяте корона. Прищипете върха на ниво 30-50 см. Това ще ограничи растежа и ще позволи на дървото да се разклонява. След това скъсете страничните издънки с 2-3 пъпки. Придайте на растението желаната форма.

Образуване на корона на хурмата

Дървото ще ви предупреди за периоди на падане на листата. Преместете го на хладно място. Температурата трябва да бъде между 5-10 градуса. Намалете поливането и не подхранвайте растението. Това условие е необходимо, за да цъфти дървото.

Цвят на хурма

Отглеждането на хурма у дома е просто. Ако направите всичко правилно, след три години ще донесе първата реколта. Не се разстройвайте, ако това не се случи. Във всеки случай ще станете собственик на прекрасно декоративно растение.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар