Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Мадагаскарски жасмин (Stephanotis floribunda)

02345Това, е едно от най-красивите растения за вътрешно озеленяване. Продълговатите му, бели, сякаш отлети от восък цветове изглеждат почти нереално на фона на тежките вечнозелени листа. Екзотичното ухание на мадагаскарския жасмин, е толкова наситено, че в затворени помещения може да стане дори неприятно. Цъфтежният му сезон, е от май до октомври, а цветовете се задържат за дълго на стъблата, дори ако те бъдат отрязани. Тъй като екземплярът, е пълзящ, растежът му може да се упъти по предварително изработени подпори, в зависимост от пространството, с което разполагате. Размерът му се поддържа в границите на желаното чрез редовно подрязване на издънките или посредством П-образни подпори(включително около рамката на прозорец).

Умерените температури са от съществено значение за буйния цъфтеж на мадагаскарския жасмин. Оцелява и при 10 градуса през зимата, но идеалната топлинна гама за него, е от 16 до 21 градуса. Зима се държа на хлад.

Това растение се нуждае от обилно, непряко осветление, а през лятото да се пази на припек. През зимата почвата се оставя да изсъхне добре между всеки две поливки. По време на растежа напоявайте добре жасмина, още повече, ако, е възрастен. Почвата се държи влажна, никога подгизнала. Растението понася отлично въздушната засуха през лятото, много по-леко от другите тропически екземпляри, затова няма необходимост от специално оросяване през жегите.

Докато нараства, торете жасмина ежемесечно с двойно разреден препарат за стайна зеленина. През зимата не го подхранвайте. Пресаждайте само в случай на крайна необходимост. Пръстта трябва да, е добре дренирана, с преобладаващо съдържание на глина, а саксията – керамична, за да крепи стабилно растението. Този вид може да се отглежда и в голям съд, като през година се обновява само горния пласт на почвата му. Връзвайте филизите при първа възможност(без да стягате прекалено), тъй като иначе порастват твърде бързо и се оплитат.

Памуклийката, е най-големия враг на това цвете. Нейното наличие може да го установите по кафявите люспи по долната страна на петурите. За да се избавите от този паразит използвайте напоено в денатуриран спирт тампонче.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар