Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Стайна иглика (Primula obconica)

02345Това домашно растение, е доста разпространено, независимо от неудобството, че трябва да се обслужва много внимателно, защото мъхнатите му листа предизвикват сърбеж и зачервяване на кожата при допир. Красивите, понякога ароматни цветове на стайната иглика са събрани в кичест купол на върха на дълга дръжка и се появяват от декември до май, а листата й лесно се разпознават по сърцевидната си форма с накъдрени краища. Съществуват много питомни разновидности: от хибридите с бели, вишневи, сини, бледооранжеви и бяло-червени цветове, до Fredom(Свобода) например, който не предизвиква кожни дразнения. Като вид, игликите са многогодишни растения, подходящи за парниково отглеждане. Могат както да се елиминират след цъфтежа, така и да се запазят за идната година.

За да удължите до крайност цъфтежа, поддържайте температура 13-16 градуса. Околната температура по принцип не трябва да надхвърля 20 градуса, а на семената са нужни миниум 16 градуса (за 3-4 седмици или поне до момента на покълването в края на зимата). Трябва добро, но непряко осветление. През лятото изнесете на сенчесто и прохладно място екземплярите, които желаете да запазите. Поддържайте пръстта леко влажна. Избягвайте преполиването, особено, ако температурите паднат под препоръчителните нива. Листата на игликата са мъхнати и не бива да се оросяват: вдигайте равнището на въздушната влага с помощта на мокър чакъл в чинийката. Не се тори, защото екземплярите, или се унищожават, или се пресаждат в края на растежния сезон. Ако не елиминирате растението, след цъфтежа ще трябва да го преместите в нова саксия – ползвайте добре дренирана високохумусна или торфеста почва. Семената се засяват в специална смеска в края на януари, след което младите иглики се разсаждат в отделни съдове със същата смес. Редовно премахвайте увехналите цветове, за да поощрите непрестанния цъфтеж на останалите.

Ако температурата, е по-висока от препоръчителната или пък въздуха, е твърде сух, то, е възможна появата на червено паяче по растението. Ако паразитите са малко, прибегнете до лечение с инстектицид, въпреки, че в продажба все още се намират по-скоро неефикасни срещу акарите средства.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар