Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Мента

Значение, произход, разпространение, добиви. Ментата е една от най-разпространените етеричномаслени култури в света. Тя се използва за получаване на етерично масло и на сухи листа. Съдържанието на етерично масло В свежата надземна маса варира при отделните, сортове и видове в границите от 0,3 до 0,8 %. В състава на маслото влизат ментол, карвон, пугелон, лимонен ментофуран, ментон, алфа-пинен, бета-пинен, цинеол, кариофилен и др. Листата съдържат до 40 % Каротин, хеспиридин, бетаин, до 10 % дъбилни -вещества, смоли, ензими, минерални соли.
Ментовото масло и кристалният ментол, който се получава от него, са едни от основните натурални ароматизиращи агенти в света- по употреба заемат второ място след боровите етерични масла. Етеричното масло и производните му се употребяват в хранително-вкусовата промишленост, а народната медицина го използва за разтривка при главоболие, мигрена и кожни възпаления, за инхалиране при възпаление на ларинкса и при бронхит.
Ментовите   листа и съцветия влизат в състава на билкови смеси, чайове, употребяват се самостоятелно за тонизиращ чай при храносмилателни смущения, настинка, високо кръвно налягане и др.
Род Меnthа се среща повсеместно в диворастящата флора на Европа и Азия. Като Културно растение започва да се разпространява през XVII в. от областта Мичам в Англия. Отглежда се в САЩ, Франция, Италия, Унгария, Полша, Югославия, България, Молдавия, Русия, Украйна, Япония, Китай, Корея, Индия, Австралия, Аржентина и Бразилия.
Ментопроизводството в България започва през 1906-1907 г., когато Константин Малков и един парфюмер внасят посадъчен материал от Франция.     По-късно през 1928 г., на основата на внесен посадъчен материал от Англия, започва и разширяването на площите с тази Култура. През последните две десетилетия те се редуцираха до 15-20 хиляди dka и България от главен износител се превърна във вносител на ментово масло. По-голяма част от ментовите насаждения у нас сега се реколтират за дбвиване на сухи листа.
Добивите на етерично масло от разпространените у нас сортове са средно 4-6 kg/dka (при потенциални 10-15), а добивите на сухи листа 150-200 kg/dka (при потенциални 200-250).

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар