Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Монстера (Monstera deliciosa)

02345Изключително подходящо за начинаещи цветари растение. Монстерата(позната на повечето хора като филодендрон), е почти неунищожима: понася течения, застудяване и общо занемаряване. Живее дълго и най-често бива елиминирана не защото, е в лошо здраве, а защото се, е разраснала прекалено много за мястото, което заема. Най-добре се насочете към разновидността Borsigiana, която се отличава с компактна форма и лесно се адаптира към тесните пространства. Монстерата произхожда от Гватемала, но се развива и в напълно противоположни условия на околната среда. На допир изрязаните, дълги до 40-90 см листа напомнят велурена повърхност.

Монстерата понася и захладнявания до 15-18 градуса, макар и да нараства забавено при ниски температури. Идеалният максимум за буйния й растеж, е от 27 градуса(при увеличени напояване, въздушна влажност и проветрявания). Разположете я на силна, но непряка светлина, а през лятото изберете закътано, сенчесто място. Поддържайте почвата леко влажна, увеличавайте или намалявайте количеството вода за поливане според температурата. Монстерата търпи сухия въздух, но е за предпочитане да бъде оросявана редовно, ако времето стане много горещо, или ако се отглежда в стая с централно отопление. Подхранвайте възрастните екземпляри два пъти годишно с препарат за стайни растения: избягвайте пренаторяването, стига да не желаете бързо нарастване. Пресаждайте монстерите през пролетта, ако се налага. За целта използвайте отлично дренирана пръст. Въздушните коренчета на растението се издължават докато не достигнат почвата и не проникнат в нея. Те служат за допълнителна опора на големите екземпляри. Вместо да ги отстранявате, по-добре ги огънете навътре, за да стимулирате растежа им. За да гарантирате на монстерата едно по-подходящо и естествено обкръжение, настанете до нея покрита с мъх поставка, за която да се закрепи.

Възможните проблеми, пред които може да се сблъскате, докато отглеждате това растение са: Пожълтяване на листата и черни или тъмно кафяви петна по краищата на листата. Първият симптом, е признак за преполиване, докато втория, е знак за премръзване или пресъхване на почвата.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар