Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Опунция (Opuntia microdasys)

02345Родината на това растение, е Мексико. Опунцията не се отличава особено от многобройните си кактусови събратя. Стъблата й са разделени на сплеснати листовидни сегменти, наречени кладоди(овални лопатки, осеяни с жълтеникави четинести кичурчета бодли). Като цяло Opuntia microdasys, е устойчиво, бавнорастящо растение, което, е лесно за отглеждане и не се слави с впечатляващи размери: височина до 90 см и ширина до 10 см.

Може да се развива и при минимална температура от осем градуса, но по-добре, ако й се осигурят поне десет градуса. Тъй като този кактус произхожда от пустинни местности, има нужда от силно слънчево огряване. Полива се обилно от края на март до началото на ноември. Държи се на сухо през зимата, стига температурите да не са твърде високи. В противен случай се полива нарядко, колкото да не омекне. Ако отглеждате опунцията в гореща и суха атмосфера, следва да я оросявате леко рано сутрин и да не я излагате на слънчеви лъчи, докато влага не се изпари напълно. Тори се веднъж месечно, през сезона на нарастването, с подхранващ препарат, богат на калий. Пресажда се към средата на пролетта, като за целта се използва почва от торф и еднозърнест пясък(в съотношение 2към1). Като стайно растение почти никога не цъфти, за съжаление, защото жълтите й цветове са много изящни.

Ако смятате да размножавате опунцията то трябва да знаете, че при нея не се процедира както при останалите растения. Ето как се размножава правилно този екземпляр: От ствола й се отделя желаният брой резници, които се оставят на сухо за период от минимум два дни до максимум две седмици. Така подготвените за засаждане късове се бодват в чакълеста почва и се държат на сянка до появата на коренчета.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар