Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Поливане на саксийни растения

02345За саксийните цветя, намиращи се в помещенията, времето на поливането не е от съществено значение. Но онези от тях, които са на слънчеви тераси, през горещите дни трябва да се поливат сутрин или вечер, защото при силно слънце може да се причини „ефекта на лупата“.

Колкото се отнася до начина на поливането, правилно е да се полива по-рядко, но с повече вода, така че тя да започне да капе през дренажния отвор. Изтичането на водата обаче не всякога е признак на намокрена пръст.

Когато пръстта е много суха, между нея и саксията се образува кухина, по която водата се стича и излиза през дренажния отвор, без да е намокрила пръстта. По-добре е саксията с пресъхнала пръст, вместо да се полива, да се натопи в съд с вода.

За много цветя мокренето на листата при поливането е опасно, ако те са изложени на слънце. В такъв случай водните капки действуват като лупа — събират слънчевите лъчи и причиняват изгаряне. При други водата се застоява в основата на листата и причинява загниване. Затова поливайте, без да мокрите растението.

Разрохкването на саксийната пръст, след като тя позасъхне, е полезно. То намалява изпаряването на влагата и разрежда поливането.

Не наливайте повече вода, отколкото саксийната пръст може да поеме, защото с изтичането на водата се измиват хранителните вещества. Вредно е и застояването на вода в подложката на саксията. Тя причинява загниване на корените. Само блатните растения изискват мокра пръст, и то през периода на растежа си.

Естествената вода за растенията е дъждовната. Скрити в стаите обаче, цветята се поливат с наличната вода. Добре е тя преди поливането да придобие температурата на стаята, а през зимата за растения, които цъфтят (примула, циклама и др.), да бъде с 1—2° по-топла. Установено е, че вода с температура 0°С се поема от растенията 7 пъти по-бавно, отколкото вода с температура 20°С.

Водата, третирана с хлор, е вредна. Тя трябва да се остави няколко часа в по-широк съд, докато хлорът излети.

Варовитата вода не подхожда за много растения. Ако тя се превари, количеството на варта се намалява. Има и друг начин за обезвредяването на варовитата почва — един или два пъти през седмицата във водата за поливане да се поставя малко суперфосфат (на върха на ножа за 1 л вода).

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар