Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Приготвяне на сок от зеленчуци

Сок от зеленчуциПредставлява зеленчукова течност (клетъчен сок), получен от пресоване, центрофугиране или екстрахиране на зеленчуци без прибавяне на вода, понякога с добавяне на захар. Най-добри и качествени натурални сокове по отношение на състав, действие, вкусови качества и аромат се получават от пресни, екологично чисти зеленчуци. Натуралните сокове са богати на ценни хранителни и лечебни вещества – захари, органични киселини, витамини, минерални соли и микроелементи, багрилни, дъбилни и слузни вещества, етерични масла, ензими, а същевременно не съдържат целулоза.

При домашни условия зеленчуковите сокове може да се получат чрез определени методи с помощта на различни уреди. Извлеченият натурален сок задължително се прецежда. Натуралните сокове са най-полезни, когато се консумират непосредствено след извличането им, тъй като в тях се запазват в голяма степен всички витамини, минерални соли и други ценни вещества, съдържащи се в плодовете, от които се получават. При желание за консервиране (съхраняване за по-продължително време), те трябва да се стерилизират. Употребата на консерванти не е за препоръчване, тъй като променят до известна степен вкуса, аромата и полезните свойства на соковете. Най-често използваните консерванти (салицилова киселина, натриев салицилат и ацетизал) дразнят стомашно-чревната лигавица и могат да предизвикат гастроентероколити, образуване на язви и други увреждания. Ето защо най-добре е соковете да се консервират чрез стерилизиране в буркани или в бутилки при загряване на водна баня 10-20 мл (в зависимост от вида на зеленчука).

Количеството натурален сок, приемано наведнъж, не трябва да превишава 1-2 водни чаши. Препоръчва се да се пие бавно, на малки глътки. Соковете спомагат за неутрализиране и свързване на различните кисели отпадъци от обмяната на веществата. Ето защо се смята, че най-добър лечебен и профилактичен ефект се получава, когато натуралният сок се приеме сутрин докъм 10-11 часа, тъй като до това време се извършва най-интензивната отделителна дейност в човешкия организъм. Дневно се препоръчва изпиването до 1 литър натурален сок на 3-4 дози.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар