Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Приложение на мащерка

Мащерката е многогодишно ароматно растение от храстовия род. По света има около четиристотин от неговите сортове. Само някои от тях обаче се използват като подправки. Изненадващо, лесно може да отглеждате това растение на перваза на прозореца.

Мащерката често се нарича мащерка. Но всъщност е най-разпространената в света. Това растение е използвано, дори от нашите предци като ароматна добавка към ястията. И ето защо!

Каква мащерка се използва в готвенето

От всички сортове мащерка при готвене се използват няколко:

Френска (люспи) мащерка за месо и гарнитури;

Сибирска (ароматна) мащерка за месни ястия;

Лимонова мащерка за десерти и рибни ястия.

Събирането на мащерка започва, преди цъфтежа на растение. В този случай, само млади клони с листа се приемат за подходящи. Най-ароматната прясна може да се изсуши или замрази.

Подправки за месо

Мащерката върви добре с всички обичайни за вас подправки. Така тя е включена в сместа „Провансалски билки“, която също включва босилек, розмарин, градински чай и риган. Освен с вкусния си аромат, мащерката се слави и с полезните си свойства.

Какви ястия използват мащерката

Мащерката перфектно допълва храни като:

месни ястия (свинско и агнешко са най-добри);

зеленчукови гарнитури (картофи, зеле, яхния);

гарнитури от леща, зелен грах и други бобови растения;

ястия с ориз;

всякакви ястия с тестени изделия (паста).

Подобно на розмарина, мащерката е чудесна за приготвяне на пържоли. Тази подправка добре засилва аромата на сосове, маринати и консерви.

Това не означава, че мащерката е подходяща само за печене. Умели домакини приготвят с нея, разнообразни сладкиши, конфитюри и желета. Тази подправка понякога се добавя към чая.

Пай от мащерка

За да може мащерката да придаде аромат на ястието, е необходимо малко количество. Подобно на повечето подправки, миризмата на мащерка се разкрива в тандем със зехтина.

Добавете мащерка към ястието или в началото на готвене, или половин час преди края. Като правило подправката се слага в цяла клонка, за да не се берат листа й по-късно.

Сушена мащерка

Листа от мащерка на прах, също се продават на пазара. Може сами да направите такъв прах. За целта леко отделете листата от клона, смилайте ги в кафемелачка или смачкайте.

Как да съхранявате мащерката

Подправката мащерка

Ако сте купили букет от прясна мащерка от пазара, съхранявайте в хладилника, като я поставите в чаша вода. Предварително разделете стволовете на две. Сменяйте водата всеки ден.

Може, също така да увиете този пакет във влажна кърпа и да поставите мащерка в зеленчукова кутия в хладилника. Смелете сушената мащерка и съхранявайте в стъклен съд.

Мащерка на прозореца

Сушената мащерка не може да се съхранява в хладилника, тъй като температурните промени убиват миризмата на подправки. Същото важи и за слънцето и високите температури. Изберете тесен и затворен контейнер за съхранение на мащерка.

Подправки на пазара

Мащерката се комбинира най-добре с лимонена трева или лимонов сок, розмарин и чили. Тази удивително ароматна подправка ще направи вашата вечеря незабравима. Успех!

На телефон: 0888 455 455, също може да поръчате демонтаж и извозване на стари мебели Пловдив.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар