Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Роза – царица на ароматите

02345Едно от най-важните растения – източници на аромати масла, е розата. В индийските книги „Ayur Vedas” намираме съобщения за дестилацията на масло от листчетата на розовия цвят. Както гласи легендата, идеята да се получава това масло от розите, е заслуга на съпругата на един от индийските владетели. Тя забелязала, че по повърхността на розовата вода, която изпълвала крепостния ров на палата, плува тънък слой ароматично масло. Заповядала да го съберат и това събитие сложило началото на производството на розовото масло.

Изкуството да се дестилира това ароматично масло достига от Индия Персия, а после с него се запознават и го развиват арабите. И до днес розовото масло се получава по метода на дестилация на свежи розови цветове с водна пара. За да се получи 1 килограм розово масло, трябва да се използват до 8 тона розови листчета. Това, е един от най-скъпите аромати. В много страни има големи розови плантации. Един от главните производители на розово масло, е България. Тук са развити големи розови градини с насаждения от казанлъшка роза, Rosa damascene, особено около околностите на Казанлък. Розовата долина, е прочута в целия свят.

Розата, е растение с интересна история, която води началото си още от най-древни времена. Древните гърци кичели с рози храмовете си и статуите на боговете. Те украсявали с тях и масите за пиршествата си. По време на прочутите пирове в палата на Нерон върху участниците и гостите падал дъжд от ароматични розови листчета. Както разказва легендата, един от императорите си послужил с роза в борбата срещу политическите си врагове. Той коварно ги поканил на пир, който щял да заздрави примирието му с тях, след което ги затворил в една стая и ги засипал с ароматични рози. Всички умрели от задушаване.

В ранното Средновековие, голяма роля за разпространението на розовия храст играели бенедиктините, които го отглеждали в градините си. От тях розата започнала да прониква и в градините на светски лица. Днес всички онези, които отглеждат рози, се надпреварват за получаването на нови и все по-красиви сортове, чийто брой превишава 3000.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар