Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Салвия/мечо ухо/

Значение, произход, разпространение, добиви. Салвията (мечо ухо, меча стъпка) се отглежда за съцветията, които в свежо състояние съдържат 0,13-0,20% етерично масло. Останалите части на растението също съдържат масло, но в по-малко колйчество и с ниско качество поради което не се използват за промишлена преработка. В състава на маслото влизат до 75% лцналилацетат и в по-малки количества α-пинен, β-пинен, β-мирцен, β-оцимен, лимонен, камфен, феландрен, линалоол, гераниол, нерол, цитронелол, оцетна, пропионова, маслена и валерианова киселини.
Етеричното масло има фин и нежен аромат, притежава фиксиращо свойство, което намира приложение в парфюмерийната, козметичната, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишлености. Семената на салвията съдържат около 30% обикновено глицеридно бързосъхнещо масло, което се употребява в лако-бояджийското производство. Листата, освен етеричномаслени съдържат и дъбилни вещества и наред със съцветията се използват от народната медицина против кашлица и болки в стомаха. След извличане на етеричното масло, съцветията и недозрелите семена може да се използват като фураж за добитъка.
Салвията произхожда от Средиземноморието и се среща в диворастящата флора на Европа, Северна Африка и Западната част на Азия. В нашата флора се среща повсеместно. Като културно растение се отглежда в редица страни на Европа и Америка. В България е пренесена като култура от Франция през 1940 г. Площите, заети с тази култура у нас варират по години и достигат до 30-40 хиляди декара. Добивите на свежи съцветия са средно около 800 kg/dа, максималните достигат до 1000-1200 kg/da, kато по-високи добиви се получават през втората и третата година от отглеждането й.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар