Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Стъпка в градинарството

Вероятно повечето хора свързват градинарството с грижите за цветя. Това може да се превърнае в трудна задача ако не се вземат пред вид климатичните особености и нуждите на съответните видове цветя, които искате да отглеждате. Отглеждането на орхидеи в Скандинавия не е невъзможно, но трябва да сте готови да хвърлите много усилия и средства, за да успеете в начинанието си. 

Градинските цветя обикновено се делят на две катогории – едногодишни и многогодишни.

Не е учудващо, че едногодишните цветя се ползват с голяма популярност сред градинарите. Смята се, че те се гледат лесно. Разноцветни са и цъфтят бързо. Разнообразието от цветове, големина и видове дава възможност на градинаря да експериментира в много отношения. Едногодишните цветя отговарят на всякякви нужди в градината по отношение на местоположение и функция. Те са предпочитани пред многогодишните цветя, когато става въпрос за отглеждане в незащитени сандъчета, където многогодишните цветя не биха оцелели през зимата. Отглеждането на едногодишните цветя се свързва по традиция с лятото, но планирането на градината, захващането на семена и други дейности, отнасящи се до едногодишните цветя, могат да се изпълняват през цялата година.

Сред най-популярните едногодишни цветя са циниите (издържат на горещина, цъфтят късно през лятото и през есента), кученца (предпочитат по-хладно и влажно време), петльов гребен, копривка(отглеждана предимно за листата й, може да се отглежда и на не много слънчеви места), невен, трицветна теменуга (трицветната теменуга всъщност е двугодишно растение, но много градинари го смятат за едногодишно, сади се рано и е сред първите които разцъфват).

Много хора смятат, че многогодишните цветя са лесни за отглеждане, тъй като живеят много години. Това не винаги е така. Доста многогодишни цветя се нуждаят от специални грижи. Така например далиите и гладиолите имат нежни луковици, които трябва да се извадят през есента, да се съхранят през зимата, докато дойде време да се засадят отново. Дървесните и полудървесните видове се нуждаят от подкастряне, за да се осигури максимален цъфтеж и да се поддържа формата им. Някои растения може да се нуждаят от пръскане, за да се предпазят от вредители. Корените на много от известните многогодишни цветя като ирис и бял равнец  трябва периодически да бъдат разделяни, за да не се натрупват много растения на едно място. Лалетата изгубват качествата си с годините, затова много градинари предпочитат да засаждат нови луковици всяка година.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар